Суспільство (відео)

Андріївський узвіз по-чернігівськи: чому знані місцеві художники змушені продавати свою творчість у підземеллі (Відео)

Молодий чернігівський художник Андрій два роки тому почав серйозно займатися творчістю.

«Если есть талант и возможность, почему бы и не попробовать», — художник Андрій Граб.

У цього хлопця не могло не бути таланту, бо він – син двох знаних чернігівських художників – Віталія і Надії Граб. Хист красиво малювати перейшов до хлопця у спадок від батьків. Найбільше Андрій любить малювати тварин, і свої картини продає як обереги, бо всі вони несуть у собі тепло виконання та певний символізм.

«Сова символізує мудрість і взагалі, сова зараз модна картина. Віл і орел – така картина символізує свободу. Кошеня і совеня – позитивна і добродушна картина, це дружба і любов, два вовки, пара вовків, за феншуй, символізує вірність у домі, тому бажано таку повісити кому-небудь», — художник Андрій Граб.

Про власні експозиції і славу Андрій поки лише мріє і частенько приходить до чернігівської підземки біля «України». Серед страшних обдертих стін він не лише заробляє собі на нові фарби, а й мусить таким чином просувати свою творчість і творчість свого батька.

«Звісно, приємно бачити тут людей, коли підходять, дивляться на мої картини, які прикрашають цей темний перехід і несуть світло моєї творчості», — художник Андрій Граб.

Продавати картини в жахливому підземеллі, водночас ховаючи їх від туристів, змушені і вже відомі чернігівські художники.

 «Уже дуже багато знають мене, бо ми вже років двадцять тут стоїмо в цій підземці, так що Чернігів увесь знає», — художник Микола Чернецький.

Микола Чернецький ходить до підземки, як на роботу. Приносить сюди свої кращі картини. Інколи кілька пейзажів чи натюрмортів вдається продати, але чернігівці грошей на полотна жаліють, тож картини хоча б ненадовго прикривають обшарпані стіни. Так жартує художник.

«У такому висять підземеллі страшненькому, всюди порозписувано, а картинами ми закриваємо все це і людям радості трохи даємо, і люди милуються нашими роботами», — художник Микола Чернецький.

Художникам в усі часи було нелегко, бо свої таланти вони підтримували самотужки. За плечима Миколи Чернецького і його колеги Віталія Єфименка – десятки експозицій, а в їхній колекції – сотні картин. Вони – члени об’єднання художників-аматорів «Деснянська палітра». Маючи статусне визнання, митці змушені ховати свою творчість у підземеллі.

«Клаптик мистецтва, ми просуваємо його в життя», — художник Валерій Єфименко.

«Немає для художників місця. Ми всі в підземному переході ховаємося. Хотілося б, звісно, щоб, як на Адріївському узвозі, щоб наші художники виходили і продавали картини», — художник Микола Чернецький.

Але в підземці хоч можна сховатися від дощу і спеки – чернігівські художники не втрачають оптимізму навіть у таких сірих стінах і вірять, що на так званому Андріївському узвозі, який, можливо, колись і з’явиться в Чернігові, вони продемонструють свої картини на свіжому повітрі, вже просто неба.

Ще статті по темі

Back to top button