Суспільство

8 Березня – свято, яке ми програли патріархату

Рівно рік тому цього дня я побачила у своїй стрічці новин на Facebook саркастичний допис від знайомого.

В ньому йшлося про те, що 8 Березня – це абсурдне свято. Адже воно передбачає вітати частину людства просто за наявність у його представниць жіночих геніталій.

Мовляв, давайте ще за тим самим принципом зробимо офіційне свято блакитнооких людей і будемо його відзначати.

Два роки тому я абсолютно погодилась би з подібним спічем. Можливо, теж додала б якийсь схвальний коментар і навіть переказала би цю думку своїм знайомим.

Та того дня я все-таки пройшла повз допис мовчки. Не схвалюючи його, не вступаючи в дискусію, але вже знаючи про історію обговорюваного дня та його справжній зміст.

Історичний контекст. Як все було насправді?

Ідея святкувати Міжнародний жіночий день уперше з’явилась на перехресті ХІХ та ХХ століть. 8 березня 1908 року  соціал-демократична жіноча організація Нью-Йорку закликала жінок вийти на мітинг за рівні з чоловіками права. Більше 15 тисяч жінок провели марш містом, вимагаючи скорочення робочого дня та рівної оплати праці для всіх. Не менш важливою була вимога надати жінкам виборче право.

А вже в 1910 році  на Міжнародній конференції жінок-соціалісток у Копенгагені комуністка Клара Цеткін запропонувала заснувати офіційний міжнародний жіночий день, у який жінки могли б влаштовувати мітинги та привертати увагу суспільства до своїх проблем. Тоді учасниці конференції її пропозицію підтримали одностайно.

У 1914 році міжнародний жіночий день припав на 8 березня та вперше відзначався одночасно в шести країнах. Пізніше в СРСР, де соціалізм став суспільним ладом, свято поступово втратило свій первинний сенс. Акценти у його святкуванні були відповідно зміщені – день, символом якого раніше була жіноча емансипація, перетворили на аполітичне оспівування «жіночності, ніжності та краси».

Таким чином 8 Березня у свідомості громадян пострадянських країн перетворилося на свято, яке асоціюється з приходом весни, букетами, подарунками, романтичними вечерями, та, звісно,  відповідними привітаннями різного ступеню сумнівності в Мережі.

Сучасне 8 Березня – патріархальний перевертень

Та якщо нейтральні привітання на особистих сторінках у соцмережах у стилі «зі святом весни, краси  і любові» від самих дівчат просто не збігаються з істинним значенням цього дня, то більшість приурочених до 8 Березня матеріалів у ЗМІ та офіційних акцій у різноманітних магазинах кричуще йому суперечать.

Наприклад, святкове опитування чоловіків про те, яка частина жіночого тіла подобається їм найбільше, розміщене на серйозному інформаційному порталі. Або акція від лінгвістичного сайту з креативною назвою «Жінка – це запрошення до щастя».

Усе це не тільки підсилює упевненість у власній правоті людей, які транслюють сексистські погляди серед свого оточення, не володіючи навіть мінімальною інформацією про масштаби гендерної дискримінації в Україні. А й здається жорсткою насмішкою над боротьбою жінок за свої права та днем, символом якого вона є.

Сьогодні інформаційне поле навколо святкування 8 Березня вже не таке однозначне, як декілька років тому. З кожним роком суспільство щоразу частіше звертає увагу на спотворений патріархальним устроєм сенс свята. Та часто в пошуках істини за умов відсутності достовірної інформації кожен намагається інтерпретувати цей день по-своєму.

Майбутнє жіночого дня в Україні. Яке воно?

Як от представники державного органу влади, що намагаються декомунізувати 8 Березня, апелюючи саме до його радянського сенсу. Або консервативні групи, що поширюють історичний міф про походження Міжнародного жіночого дня від протесту секс-працівниць, намагаючись надати йому негативного відтінку.

Частина жінок просто не хоче замислюватись над альтернативою звичному комфортному весняному святу, в яке можна отримати квіти та трошки приємної уваги. Інші, з дитинства роздратовані фразою «Молчи, женщина, твой день – восьмое марта», просять не вітати їх і воліють назавжди забути цю дату. Дехто – як герой перших абзаців цієї статті – повністю абстрагується від будь-якого змісту свята та вдається до його саркастичного осуду.

А от для жінок прогресивних країн  світу цей день є насамперед черговим приводом змусити суспільство звернути увагу на їхні проблеми та оцінити, наскільки це вдавалось їм протягом останнього року. І, звісно, привітати одна одну з досягнутими успіхами та побажати нових. То що ж все-таки робити з цим днем жінкам України?

Неконтрольоване домашнє насильство шалених масштабів, культура зґвалтування, в якій нас виростили, щоденні потоки реклами з сексистським «креативом», цілодобова сексуальна об’єктивація жіночого тіла в мас-медіа – ці та інші чинники доводять, що офіційний день боротьби за жіночі права аж ніяк не втрачає своєї актуальності і в Україні. Скоріше, навпаки.

Та й після того, як ми остаточно програли 8 Березня патріархату, дозволивши  повністю спаплюжити його первинний сенс, відмова звертати на цей день будь-яку увагу означала би згоду втратити його знову. Згоду програти його вдруге.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button