Новини

Про погоду за вікном і на душі, або Поганий настрій буває лише в тих, кому нічого робити

Цього разу поділитися своїми думками підштовхнула розмова з подругою. Після привітань і взаємних зізнань, як ми раді одна одну чути, подруга почала скаржитися на життя. Мовляв, немає настрою, за вікном похмуро і панує негода, з квартири не хочеться виходити та й взагалі – бажання щось робити немає.

 Звісно, погода на всіх нас впливає по-різному, зокрема й на самопочуття. Більше того, часто можна почути, що через дощ хтось відчуває легку тугу, а хтось впадає в справжню депресію.

Безперечно, коли надворі сонячно і комфортно, настрій підвищується ніби сам по собі. Але ж на носі листопад, і всі його принади – тривалі дощі зі снігом, вітер, стрімке скорочення світлового дня – ми на собі сповна ще не відчули. То невже тривалий час нашими думками й емоціями керуватиме негода? Ну, це вже ні! Ми ж розумні люди, які живуть у прогресивний час! До того ж, психологи й інші фахівці вже знайшли чимало способів, як підвищити настрій. Кажуть, що сірості треба просто кинути виклик. А для цього потрібно «розфарбувати» життєвий простір яскравими кольорами – купити парочку гарних нарядів, на вікна повісити життєрадісні штори, а на комод поставити вазу зі свіжими квітами. Що більше навколо буде жовтого, червоного, бузкового, то менше помічатимемо тьмяні розмиті кольори поганої погоди.

Також можна побалувати себе чимось смачненьким. І не просто купити тортик, а влаштувати справжній кулінарний вечір. До приготувань варто залучити своїх домашніх – випробувати спільно якийсь новий рецепт, а потім дружно з’їсти те, що вдасться.

Щоб впоратися з поганим настроєм, необхідно зайнятися саме тим, що дійсно до душі, і тоді осінній вечір не тягнутиметься, як повільна черепаха, а пролетить, мов одна мить.

Натомість медики радять дотримуватися здорового способу життя і правильного харчування. Бо здорова людина менше реагує на зовнішні подразливі чинники.

Але повернімось до вже згаданої розмови з подругою. Зрозуміла, що її поганий настрій – це своєрідна примха. А мряка за вікном – лише такий собі привід до нудьги. Адже тривалий час людина ніде не працює, бо не хоче. Зворотній бік свободи від роботи – купа вільного часу, який подруга не знає, куди витратити. Спортом займатися не хоче, читати їй нецікаво, хобі немає, хатню роботу виконає хтось інший.

Натомість якби вона жила повноцінним, яскравим і наповненим позитивними  емоціями життям, часу на поганий настрій через погоду за вікном просто не залишалося б.

І дійсно, люди, які постійно чимось заняті та безупинно придумують собі різні завдання, не знають, що таке депресія і туга.

Тож людям, які вважають себе надто залежними від поганої погоди, варто більше подорожувати, зустрічатися з новими людьми, пробувати нові види хобі або знайти собі роботу до душі.

Якщо вільний час наповнювати гідними справами, то скоро зрозумієте, що на поганий настрій просто немає часу. І те, що робиться за вікном, суттєво не впливатиме на плани, задуми й емоції. Адже, як відомо, у природи немає поганої погоди.

Тож усім – приємного настрою!

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button