Колонка редактора

Про деградацію, насилля і зухвалі злочини: «веселі» реалії сучасності

У центрі Чернігова підлітки-дівчата забивають до півсмерті школярок; із клумб цинічно крадуть квіти; трощать лавочки для сидіння в парку (деякі навіть викрадають); вдираються до помешкання сіверських олігархів, скручують їх у бублика, а потім зухвало обкрадають; зривають бронзовий пам’ятник Марку Бернесу і вивозять його з ніжинського Графського парку та ховають в ямі серед поля; по-звірячому відстрілюють лосів та оленів; солдата-строковика вбивають кулею в голову; вбитих під час «перемир’я» в АТО уродженців Чернігівщини проводжають в останній путь і оголошують День жалоби; при загадковому затриманні «терориста» в звичайній квартирі від вибуху гранати отримують поранення правоохоронці; розвалюється (в прямому сенсі) гуртожиток і під завалами гине жінка; п’яний молодик перерізав горло ножем своєму товаришу; корупціонерів не садять до в’язниці і тому їх стає щоразу більше; прикуту до ліжка жінку ґвалтують, а в лісопарку Кордівка знаходять жіночий скелет…

Це неповний «зріз» подій, які відбулися на Чернігівщині останнім часом. Лихоманить. Трясе. Втягує в деградаційно-кримінальний вир. Засмоктує в болото жорстокості і безвідповідальності. Покривається слизом і смердить… Щоправда, смердить недовго – бо забувають швидко. А сприяє «суспільній амнезії» те, що нові випадки жахіть виникають дедалі частіше і не всі отримують покарання.

Причини? А як такої єдиної і немає. Але можна виокремити кілька «причинно-наслідкових зв’язків».

Робота правоохоронних органів. Щоб не лукавити і водночас не перегинати палицю, то скажу просто, що бувають випадки, коли навіть резонансні справи свідомо не розслідують до кінця. Чому? Ну, це вже хай кожен сам зробить висновки. Але суть у тому, що БЕЗКАРНІСТЬ ПОРОДЖУЄ ВСЕДОЗВОЛЕНІСТЬ. Закриють очі правоохоронці на підліткову чернігівську банду – і через рік-два вони заб’ють когось до смерті. А якщо взяти до уваги те, як ці «діти» поводяться в «слідчий» період і як хизуються в соціальних мережах, то йдеться не про рік-два, а про лічені місяці.

Закриють справу. Перестрінуть восьмикласницю. Головою об бетонну стіну – і скликайте тоді брифінги і т.д. А деякі навіть скажуть, що восьмикласниця і її мама – дурепи. Самі, мовляв, спровокували – чому не виїхали з Чернігова?!

Рівень життя і ситуація в країні. Ми докотилися до того, що буремні 90-ті відпочивають. За 20 гривень готові вбити. Додає «пікантності» і той факт, що через війну в людей зараз є величезна кількість зброї. Населення довели до тотального зубожіння і продовжують тиснути далі, тому багато хто не витримує і йде дурним шляхом. Спостерігається відвертий спланований геноцид українського населення.

Покоління «соцмережних» дегенератів. Хоч би хто що казав, але правда жахлива. Дітей, які читають книги і у вільний час ходять на стадіон ганяти м’яча чи, скажімо, відвідують музичну школу – щороку менше. Натомість мільйони топляться в соціальних мережах. Тільки не треба бити себе в груди, рвати волосся на макітрі та запевняти, що соціальні мережі – це благо, чудо комунікації і взагалі – реально корисна штука. Воно наче й так, але трошечки не так. Яка в біса може бути користь від соціальних мереж підліткам? Ви в це серйозно вірите? Еротика, матюки, бійки, самогубства, соплива крутість і т.д. – оце вся користь для тинейджерів від соцмереж. Звісно, не всі сидять на гачку в цього монстра. Серед тих, кому не до соціальних мереж, – дітки, які борються за своє виживання… Дітки, для яких кожен день може стати останнім…

Але не все так погано. Он знову три фонтани в Чернігові побудують.

Павло СОЛОДОВНИК

Ще статті по темі

Back to top button