Колонка редактора

Про спіч Президента, заплутану класику і передвиборчий вояж

Після кількох років «обіцянок і пробачень» до Чернігова нарешті завітав Президент. Традиційно до візиту гаранта готувалися ретельно і заздалегідь. Траву не фарбували, щоправда. Мегакіпішу не влаштовували. Не було й кілометрових кортежів. Скромненько і демократично. За це голові держави – «плюс» у карму. Але ситуація з паралізованими світлофорами зробила свою кепську справу – на маршруті Президента через вимкнені світлофори трапилося кілька аварій. Можливо, це просто збіг.

До Чернігова Петро Порошенко, як «чарівник» із дитячої пісні, прилетів на гелікоптері. А містом катався в чернігівському транспорті. Ні, не в маршрутках і тролейбусах.

лікарня

Гарант у Чернігові відвідав кілька локацій: вручив ключі від квартир військовим, подарував сертифікат на придбання дороговартісного обладнання обласній лікарні і виступив перед студентами та викладачами Чернігівського національного педагогічного університету імені Шевченка. Власне, на останній локації і хотілося б зосередити увагу.

військові

«Витівка» Президента і заплутана класика

Президент не лише виступив перед чернігівським студентством, а й перейменував їхній виш. Причому так, що досі не можуть зрозуміти, «що то було». Гарант підвищив чи понизив? До речі, навіть президентська прес-служба заплуталася і наробила помилок у новині про ВНЗ на офіційному сайті.

педд

Відтепер навчальний заклад називається Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Шевченка. Статус «національного» збережений. Це добре. Але багатьох засмутив той «колегіум», адже логіка підказує, що колегіум – це нижче університету. Зрештою з’ясували. Президент таки підвищив чернігівський виш. Вибрики з історичними перейменуваннями – це присвоєння статусу «класичного». Що дає вишу більші можливості (кувати не лише педагогічні кадри). Чи скористаються ними? Час покаже.

Чий Крим, непатріотична «тусовка» і передвиборчий вояж гаранта

Також цікаво було проаналізувати виступ Петра Порошенка в актовій залі «Чернігівського колегіуму». Виступ був не довготривалим, але змістовним. Щоправда, є кілька нюансів.

пед

Президент чомусь жодного разу не згадав про Крим. Очевидно, що на таких «тусовках» (молодь – майбутнє держави) варто нагадувати, що Крим український, що його незаконно анексували російські війська і що робиться все можливе і неможливе для того, щоб його повернути. Зайвий раз патріотично прополоскати свідомість молоді було б не зайвим. Загалом спіч гаранта був, на мою суб’єктивну думку, малопатріотичним.

Натомість Петро Порошенко значну увагу приділив реформам. Знову ж таки, про освітню реформу – кілька слів. Більше говорив про судові катавасії і створення Верховного Суду.

Виступ нагадував передвиборчий спіч. Петро Порошенко розповів про основні досягнення (безвіз, освітня, пенсійна та судова реформа). Причому кілька разів зазначав, що це заслуга саме його команди. А якби опоненти в парламенті не встромляли палиці в колеса, то було б ще краще. Критикував опозицію кілька разів.

Ось вашій увазі кілька фраз, які Президент сказав перед студентами.

пед_2

«Пенсіонери отримають підвищені пенсії, це не роздача грошей перед виборами, а це реалізація нашої стратегії».

«Ми відновили справедливість, причому без підвищення пенсійного віку, яким усю країну лякала опозиція».

«Річ не в тому, хто повісить на себе лаври».

«Хочу нагадати, що то також був мій проект».

«За три роки зроблено більше, ніж за 23 роки, що були».

Отже, як бачимо, у виступі Петра Порошенка чітко вимальовуються передвиборчі гасла і проскакують меседжі, якими користується провладна партія на місцях. Торує шлях. Загалом стає зрозумілим, що вже зараз на всіх фронтах іде підготовка до неминучого – виборів. Очевидним також є той факт, що президентська команда планує утримати владу в своїх руках.

Павло Солодовник

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button