Суспільство

Спіральна динаміка від Євгена Антонова

Ох, скільки ж разів автор цих рядків приїздив до Чернігова послухати мудрі лекції і залишався вкрай розчарований лекторами-грантоїдами, котрі, здається, і самі жодного поняття не мають про те, що намагаються повідати іншим!

Дуже приємним винятком стала проведена Євгеном Антоновим лекція в культурно-діловому центрі «Світогляд» на тему спіральної динаміки. В Чернігові це, щонайменше, друга лекція на цю тему, першу проводив Валерій Пекар в листопаді 2014 року (знімав ще фотоапаратом). Якщо порівнювати рівні проведення лекцій, то перевагу варто віддати Євгену Антонову, в нього властивий програмістам талант відрізати лезом Окками все зайве і залишати лише кришталево чисту суть.

Отже, рекомендую.

Що таке спіральна динаміка? Це один з способів визирнути з темної печери сьогодення і побачити людський світ в цілому, в динаміці його розвитку від самого зародження і до неосяжного майбуття. Щоправда, картина світу малюється дуже широкими, не деталізованими і мало точними мазками, це як спроба побачити всього слона через матове скло – силует начебто видно, а от детальна сутність ні.

Ось приклад (щоб зрозуміти про що йдеться, непосвяченим варто переглянути лекцію). Властива для сучасної України синя зона порядку сьогодні заснована на принципах червоної зони, тобто, на принципах встановлення порядку на основі всевладдя окремого лідера чи клану. Згідно Євгена Антонова наступний за синім оранжевий рівень включає в себе всі попередні, в тому числі й синій. Але порядок оснований на розумі й волі загалу особистостей є докорінно іншим за своєю суттю та ефективністю порядком.

Тобто, певний закон і порядок властивий як червоному, так і оранжевому суспільству, але між ними існує якісний перехід суть котрого полягає в різних способах формування того самого закону і порядку. Іншими словами, червона зона це зона охлократії котра неодмінно скочується до тоталітаризму, а оранжева, це зона демократії.

Таким чином вбачається, що спіральна динаміка є лише одним з багатьох поглядів на цілісність світу, на динаміку його розвитку. І те, що в Чернігові поки-що окремі представники спільноти починають виходити за межі совкової обмеженості і намагаються осмислити закони розвитку, є неймовірно корисною тенденцією. Адже за осмисленням цілком закономірно має прийти синтез адекватних світобачень, критичне вивірення здобутого результату та цілеспрямована зміна середовища нашого життя на більш досконале.

Втім, прошу до перегляду:

https://www.youtube.com/watch?v=lXFqG84H2iM

https://www.youtube.com/watch?v=oRcoyKEr4yE

Ще статті по темі

Back to top button