Культура (Вiдео)

Непереможна нація: козацький «Generation P» з Ксенією Строкіною (Відео)

Споконвічно історична доля українців «і мертвих, і живих, і ненароджених» була нерозривно пов’язана з козацтвом. Сьогодні ж образ завзятого чолов’яги з характерним чубом – це більш трендова візитівка нашої країни, аніж буденний портрет сучасного чоловіка.

Тож, чи існують козаки сьогодні? І де ж їх шукати на українській землі ХХІ століття?!!!

На початку 1649 року на теренах чернігівської землі виникло одразу кілька козацьких полків: Чернігівський, Ніжинський, Прилуцький, Стародубський і Київський.

Українська козацька держава виникла у полум’ї війни, і все життя її було підпорядковане цій меті – здобуття незалежності та суверенітету. Серед відомих вихідців із Чернігівщини ми можемо згадати Дем’яна Многогрішного, Івана Самуйловича, Павла Полуботка . Серед відомих козацьких старійшин виділяється сім’я Лизогубів, з якими ми пов’язуємо спорудження Катерининської церкви. Сини і онуки Якова Лизогуба виконали батьківський і дідівський заповіти та спорудили цей храм. Відтоді і на сьогодні він має репутацію козацького храму.

Чернігівщина – козацька – справедливе історичне твердження;

Залишались тільки з’ясувати, чи справді козацькому роду нема переводу?

Утім, що більше ми подорожували Чернігівщиною — то більше здавалось, що від самого славнозвісного козацького роду нам на згадку тільки і лишились історичні пам’ятки.  АЛЕ Ж нарешті!

У селі Березанка ми знайшли імпровізовану запорізьку січ. Тож, як виглядає козацький дух сьогодні?

Тиха затишна місцевість. Уздовж манежу для тренувань виходжують благородні жеребці. Тут розташувалося ціле господарство – барани, овечки, собаки. Щоправда, лише один курінь, утім, є оглядова козацька вишка.

Усе це – володіння яскравого представника сучасного козацтва Євгена Крутова.

— Євгене, скажіть, будь ласка, коли було створено таку спільноту?

— Коли до Чернігова приїхав, з жіночкою ми осіли. А тут таких одиниць зовсім не було. І хотілося, щоб у Чернігові розвивалось;

Чим Україна представляє? Є українські танці, є українські пісні. Багато творчості, але й дідів-прадідів не можна забувати, що колись ми цим виживали. Виходить, що це тепер розважальні програми, те, що раніше було бойовим мистецтвом – тепер шоу.

— І все ж таки я хочу спробувати; в мене вийде?

 —Щоб вами не ризикувати, для цього потрібен підготовчий період;

 — Ви мене недооцінюєте, пане Євгене. Я готувалася, та ще й заздалегідь. Ще влітку ми завітали до кінноспортивного клубу «Казка», де мені провели чималий інструктаж.

Євген – професійний каскадер і дублер. Він має досвід у кінематографі. Одна з його яскравих робіт – участь у всесвітньовідомій екранізації повісті «Тарас Бульба».

Проте, головна мета Євгена – виховання сучасних козаків і козачок, на рахунку яких вже безліч перемог на змаганнях Міжнародного рівня.

Тож споглядаючи “козацький дух”, не виникає сумнівів, що немає переводу козацькому роду! Щщ Козаки – це гордість України! Нашу суверенну та незалежну державу споконвічно і до сьогодення боронить і охороняє козацька воля, козацький дух, вільна душа козацького народу

Ще статті по темі

Back to top button