Політика (відео)

Гра у вибори за новими правилами: чернігівські аспекти (Відео)

Нещодавно в українському політикумі трапилася хоча й резонансна, проте «напівподія» – у першому читанні парламент проголосував за нове виборче законодавство. Нові правила гри передбачають пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Про регіональні аспекти виборчого ноу-хау говорили в Чернігові на прес-конференції.

«Це дасть змогу рівномірно представити інтереси всіх регіонів у парламенті пропорційно до кількості виборців, які живуть у цих регіонах. Це забезпечить внутрішню партійну конкуренцію і запустить ліфти, коли люди, які тривалий час працюють у регіонах, зможуть потрапити до парламенту», — розповідає лідер напряму «Контроль публічних фінансів» Центру UA Андрій Андрушків.

Експерти також наголошують, що нові виборчі правила нівелюють таке явище, як підкуп виборців.

«Ціна голосу зросте настільки, що підкуп стане фінансово невиправданим, адже округ уже не маленький, а ціла область», — зауважує лідер напряму «Контроль публічних фінансів» Центру UA Андрій Андрушків.

Утім, як з’ясувалось, політичні сили не мають однозначної позиції стосовно цього.

«Ця система є небезпечною. Вона скопійована з виборчого кодексу Російської Федерації», — впевнений Олександр Мельник, партія «Громадянська позиція».

«Наша партія виступає за відкритість і справедливість виборчого процесу та за систему виборчих списків», — наголошує голова депутатської фракції «Об’єднання «Самопоміч» у міській раді Вадим Соколюк.

«БПП «Солідарність» — єдина партія, що не робила публічної заяви. Як ви вважаєте, чому?» — говорить голова обласного осередку партії «БПП «Солідарність» Сергій Сергієнко.

«На сьогодні ідею я підтримую – відкриті виборчі списки», — зазначає депутат обласної ради від фракції ВО «Батьківщина» Дмитро Іванов.

«Наша позиція однозначна – пропорційна система, але почекаймо, коли буде друге читання, — відзначає заступник голови обласного осередку «Аграрної партії» Арсен Дідур, — «Аграрна партія» проти мажоритарної системи і ми підтримуємо те рішення, яке прийняв парламент».

Політичні експерти також позитивно відгукуються про нове виборче законодавство, утім, натякають, що пропонований документ морально застарів, мовляв, у другому читанні треба обов’язково вносити правки.

«Сама концепція відкритих списків дуже важлива. Той автор, який закладав концептуальну модель, не врахував, бо не міг врахувати того, що буде відбуватися перетворення адміністративно-територіального устрою. В окремих статтях іде прив’язка до одиниць виборчих дільниць. Є прив’язки до меж населених пунктів. Але є пункти, які об’єдналися й утворили іншу територіальну одиницю», — розповідає правозахисник, політичний експерт Микола Торбєєв.

Утім, крапку в цьому питанні ставити ще зарано, адже попереду чимало дискусій і головне – фінальне голосування, яке й покаже, чи готова політична еліта грати за новими, більш чесними правилами.

Журналіст Павло Солодовник

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button