Політика (відео)

Передвиборчий блокбастер: казуїстичні витівки в Ічнянській ОТГ (Відео)

Справжній виборчий блокбастер спостерігаємо в Ічнянській об’єднаній громаді. Як відомо, 29 жовтня в 14 ОТГ Чернігівщини відбудуться вибори голів і депутатів. Утім, волевиявлення на Ічнянщині під загрозою зриву. Все через незаконну і, м’яко кажучи, абсурдну діяльність місцевої виборчої комісії. Вчиняти злочини комісію не зупиняє ніщо – навіть кілька судових рішень.

 «Законом України «Про місцеві вибори» передбачений необхідний критерій для утворення таких округів. Це врахування середньої кількості виборців у межах округу таким чином, щоб кількість виборців у кожному окрузі приблизно відповідала однаковій кількості», — Микола Торбєєв, чернігівський правозахисник.

Але Ічнянська виборча комісія чомусь вирішила ігнорувати закон і створила «різношерсті» округи, у яких феноменально різниться кількість виборців. В одному, наприклад, 2 500 виборців, в іншому – тільки 100. Таким чином «підганяють» округи під конкретних кандидатів.

 «Тобто відбувається фальсифікування результатів виборів. Працює певна технологія. 29 вересня Київським апеляційним судом позов було задоволено і скасовано такий поділ із явним дисбалансом, і було зобов’язано Ічнянську МВК утворити виборчі округи з врахуванням вимог закону та інтересів виборців громади», — Микола Торбєєв, чернігівський правозахисник.

Але Ічнянська виборча комісія ігнорує рішення суду і вже почала навіть реєструвати кандидатів у незаконних, а відтак – неіснуючих округах. Більше того, комісія наділяє себе повноваженнями рівня міжгалактичного суду і чхає на судове рішення.

«30 вересня комісія збирається і приймає рішення у вигляді постанови, якою визнає скасовану судом постанову чинною. Вдумайтеся: рішення комісії займає вищу юридичну силу», — Микола Торбєєв, чернігівський правозахисник.

Та це не єдине порушення в Ічні.

 «Це було напрацювання моє. Воно в мене лежало під сукном. Коли почали створювати округи, до мене звернувся голова виборчої комісії і спитав: яке ваше бачення? Я їм дійсно дав від руки написаний варіант і отой варіант вони дійсно прийняли», —  Григорій Герасименко, голова Ічнянської райради.

Отакої! Голова районної ради публічно заявляє, що давав рекомендації щодо створення округів на Ічнянщині.

 «Це ніщо інше, як втручання в роботу виборчої комісії з боку посадової особи. Він відкрито про це заявив», — Микола Торбєєв, чернігівський правозахисник.

Чернігівський експерт із виборчого права Сергій Соломаха, якого Ічнянська комісія залучила для власного захисту, запевнив, що рішення суду комісія вже виконала. А помилка сталася, мовляв, через непрофесійність членів комісії.

«І вони це зробили. Люди малодосвідчені, робили за «старими «лєкалами». Вони написали дільниці і навпроти – округ. І вийшло так, що лише один округ мав три дільниці. Вони уклали в новій редакції межі дільниць. Привели у відповідність. Не прив’язувати дільниці. Першого стовпчика взагалі не повинно існувати», — Сергій Соломаха, експерт із виборчого права.

А тепер вибух мозку: виконання судового рішення «а-ля» Ічнянська виборча комісія – це видалення з документа колонки з дільницями. Водночас дисбаланс із кількістю виборців в округах залишається без змін. Тобто порушення залишається порушенням.

А тепер – увага!

«Будуть опротестовувати в будь-якому випадку, бо судовий збір лягає на комісію, і комісія втрачає кошти та свої преміальні. А постанова виконана, нема чого виконувати», — Сергій Соломаха, експерт із виборчого права.

Далі, як кажуть, без коментарів. Але факт залишається фактом – якщо Ічнянська виборча комісія не виконає вимогу суду, вибори там можуть бути зірвані. Але правозахисники і громада Ічнянщини сподіваються, що виборча комісія перестане займатися казуїстикою – виконає вимогу суду, і вибори все ж відбудуться.

 

Журналіст: Павло Солодовник

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button