Політика (відео)

Перевертні при владі: децентралізаційні парадокси по-чернігівськи (Відео)

Уже понад рік на Чернігівщині триває активна фаза об’єднання територіальних громад.

Населені пункти, які, попри бюрократичні Авгієві стайні та чиновницький саботаж, об’єдналися – вже реально побачили феноменальні переваги децентралізації: в ОТГ почали латати дороги, ремонтувати школи, лікарні, дитсадки, будувати об’єкти соціальної інфраструктури.

Але від самого початку на заваді людям стояли обласні чиновники – посадовці знаходили мільярди шизофренічних причин і підло брехали про те, що децентралізація призведе до краху, мовляв, президентська реформа – це мильна бульбашка.

— Щоб ця реформа не зробила, щоб люди, об’єднавшись у громади, втратять той, хоч і поганий рівень життя, який у них є, — Арсен Дідур, заступник голови обласної ради.

Експериментували вожді у своїх антидецентралізаційних заявах як могли.

—  Ми ці реформи, якщо їх і треба зробити, то давайте зробимо їх по-українськи, по-хохляцьки, хитро і не на збитки нам, — Арсен Дідур, заступник голови обласної ради.

Непересічна децентралізаційна ситуація відбувалася і в Олишівці. Людей залякували і до останнього тиснули на громаду куликівські бізнесмени, представники Аграрної партії Арсен Дідур і Віктор Труш.

— До нас приїжджали Дідур і Труш. Вони сказали, що Олишівської громади не буде. Ввійдете до Куликівки і все, — Людмила Чуян, жителька с. Смолянка.

Не обійшлося, звісно, і без маніпуляцій та погроз. Чиновники лякали, що без районного керівництва люди самотужки не впораються. Натякаючи, що децентралізація заведе громаду в злидні.

— Усі проблеми громади – це її проблеми. Ми не можемо дати дотацій, — Леонід Сахневич, перший заступник голови ОДА.

Більшість чернігівських чиновників наполягали на спотвореному варіанті децентралізації «один район – одна громада.

— Якщо хтось хоче від’єднатися. Ми будемо говорити з вами про перспективний план… Бо це будуть його проблеми, —  Валерій Дудко, директор департаменту фінансів ОДА.

— Турбота про економічні проблеми. Немає того очікуваного результату, якого чекали від цього об’єднання громад, —  Ігор Вдовенко, голова обласної ради.

Причина такої казуїстики тоді була зрозуміла – чиновники, як чорт ладану, боялися втратити контроль над заможними громадами і – найголовніше – влада не хотіла, аби солідні децентралізаційні фінансові потоки проходили повз них.

А тепер фокус! Сенсаційні заяви від запеклих ворогів децентралізації.

— Децентралізація – це гарантія успішності нашої держави, —  Арсен Дідур, заступник голови обласної ради.

— Моє ставлення позитивне. Процес іде нормально, логічно, —  Ігор Вдовенко, голова обласної ради.

Ці записи зроблені нещодавно. Після антидецентралізаційних перегонів минув рік. Що ж трапилося, що чиновники кардинально змінили свою думку? Невже їм провели груповий сеанс реформаторського екзорцизму?

Очевидно, що переваги від децентралізації відчутні і помітні неозброєним оком. Мабуть, чиновники також усвідомили, що програли саботажницьку війну. Важливий і наступний аспект: попри те, що керівники області активно критикували президентську реформу об’єднання громад, але на виборах в ОТГ повиставляли своїх представників.

До речі, в кількох об’єднаних громадах Чернігівщини скоро знову вибори і хоч як би це парадоксально звучало, але вчорашні саботажники децентралізації виставлятимуть своїх маріонеток на ці перегони. Тому тепер і доводиться позичати «очей у Сірка» і співати оди тим процесам, які ще вчора обпльовували.

Ще статті по темі

2 коментарів

Back to top button