Політика (відео)

У Чернігові обговорили зміну виборчого законодавства (Відео)

Серед політиків і громадських активістів знову заговорили про необхідність зміни виборчої системи. Однак єдиної думки щодо проведення вибори немає. Нині в Україні існує змішана система. Рада Європи закликала до прийняття єдиного виборчого Кодексу та пропорційної виборчої системи як одного з ключових індикаторів спроможності країни до реформ. Неурядові організації вкотре закликають парламент до прискорення реформування законодавства. Громадянська мережа «Опора» не приховує, що схиляється до пропорційної системи з відкритими списками.

«Профільний комітет розгляне три проекти законів про вибори і два виборчі кодекси. Потім передасть до пленарної зали на дискусію між народними депутатами», — координатор Громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Натомість політичні експерти висловлюють великі сумніви у тому, що Україні потрібна саме пропорційна система. Віктор Вінниченко вважає, що це не панацея. В Україні офіційно зареєстровано 350 партій. І людям складно розібратися. А от депутати-мажоритарники якраз добре себе зарекомендували серед виборців.

«Якщо сьогодні покласти на терези, хто кращий: списочник чи мажоритарник, то для виборця на 100% кращий мажоритарник. Він для округу працює. У нас оцінюють роботу за тим, що він приніс», — політичний експерт Віктор Вінниченко.

Чергові вибори в Україні відбудуться у 2019 році. А змінювати виборчу систему можна не пізніше, ніж за рік до волевиявлення. Тож вирішальним має стати саме 2017-й рік. Однак серед нинішньої політичної еліти наразі не спостерігається зацікавленості в такому реформуванні. І чи буде воно взагалі, не береться казати ніхто.

Ще статті по темі

Back to top button