206 округПолітика (відео)

Вибори без виборів: політичний експерт Торбєєв розповів про результати голосування (Відео)

Політичний експерт Микола Торбєєв  розповів ЧЕline про перебіг виборчої кампанії, про користь від кандидата чернігівцям та про тенденції перегонів.

Про підсумки виборів

-Почнемо з результатів: вони були, певна річ, передбачувані, я маю на увазі переможця. Переміг кандидат Максим Микитась, який балотувався шляхом самовисування. Всі прекрасно розуміли, що це кандидат від чинної влади. Що стосується невеликої інтриги, вона дійсно була присутня, коли Юрій Власенко почав активну роботу і було помітне зростання його рейтингу. От лише можна було зрозуміти, що якась інтрига між двома цими кандидатами – в рамках змагальності підтримки громадян.

Я не очікував такого рейтингу від Дмитра Блауша: попри активну підтримку лідера партії Олега Ляшка, я думав, результат буде в нього трохи кращий. Наступним кандидатом, який іде за тією кількістю голосів, — це Григорій Ткаченко (Аграрна партія). Ми знаємо, що він теж «самовисуванець», але ще на першій презентаційній конференції оголошували, що де-факто — Аграрна партія.

Тут кампанія була проведена з гучними заявами окремих прес-відділень штабів, можу сказати за тією кількістю голосів і за обраною ними методикою роздачі лампочок, і за їх кількістю — 20 тисяч, то, за фактом, якщо грубо прикинути, вартість одного голосу становить приблизно дві з половиною тисячі, близько ста доларів. Не знаю, чи це розумно було і чи доцільно. Тобто Фірсов усе-таки ще трохи відстає.

У день голосувань мені дуже сподобалася ситуація, коли цілий загін із нардепів від окремої Радикальної партії в нашій країні з особливими активістами «перехопили» коробку з обідами. Кульмінація — коли її відкрили — там дійсно виявилися просто обіди. І виникає таке німе запитання «І що?». То й що, якщо штаб якогось кандидата дбає про своїх спостерігачів? Фактично просто погодувати людей — це начебто нормально, і мені просто цікаво: порушення в чому? Що вони хотіли цим показати? Хоча навіть там звучали якісь заяви про те, як його приховували, що, швидше за все, там обіди. То чого ви чіпаєте, якщо там обіди?
Щодо явки, тут було все прогнозовано: найспекотніший день літа. Мені здається, це іноді й свідомо робиться, я не знаю, чим керувався той лялькар, який фактично призначав вибори, якщо це було насправді, якщо не було – то збіг обставин. Дійсно, в липні явка низька через погоду. Молодь у своїй більшості на пляжі, більш старше покоління — або вдома, тобто в тіні, або ж на «своїх господарствах». Зокрема ми говоримо це сільські округи, де є свої городи, тобто люди зайняті. Ми знаємо про такий прецедент, де член ДВК змушений був залишити свою роботу і піти доїти корову, тобто це особливість сільського округу, що ж вдієш.

Чи буде користь чернігівцям
-З огляду на те, що переможець — не місцевий, звісно, розповідати можна багато чого, зокрема «наскільки буду любити Чернігівщину». Напевно, все-таки більше любити, ніж патріот рідного міста, рідного краю, не зможе ніхто. Будемо дивитися, як ця любов проявиться у справі. Зараз у нього для цього руки розв’язані, статус отриманий де-факто, тому стежитимемо за його роботою вже в цьому статусі.
Несподіванки і тенденції перегонів
-Нічого нового не було винайдено: працював той же фонд, та ж роздача, тобто машина, каса працювали. Робота кандидата від «Батьківщини» Юрія Власенка в останні дні почала розвиватися активно, сертифікат на 200 гривень дав якийсь поштовх електорату. Можливо, недопрацювали, недотиснули, можливо, ще якісь проблеми і неприємності. Несподіванкою було використання фонду «Лікарняна каса» від «Аграрної партії». Хоча де-факто цей проект був заявлений як аполітичний, що працюватиме на благо людей. Але вже в інтернеті можна ознайомитися з низкою відео, в яких насправді розкривається суть цього фонду, де він спрямований суто на прямий підкуп виборця.
Цікаво було, коли переможець з’являвся в образі Домовичка. Домовичок Микитась — це насправді весело. Дітям, мабуть, подобалося. Цікаво було, коли виступали перед дітьми. Напевно, потенційно, на майбутнє якось працюють. Тобто замислюються про завтрашній день — оце теж дуже веселило. З одного боку, компанія була нудна, без особливих сплесків, з іншого боку – були особливі маленькі нюанси, які покращували настрій.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Да уж. Вопрос был, что победит: лампочки, сертификаты или прод.пакеты….. Судя по всему Микитась вложил больше бабла в подкуп + у него был админ.ресурс в поддержке и безграничная любовь пана Атрошенко, который его за ручку по городу водил и сам же и рекламировал. Честными эти выборы никак не назовешь. Скорее — повторяется история. Микитась к победе дополз также как и его друган Атрошенко в свое время — тупо через подкуп

Back to top button