Суспільство (відео)

26 років по тому: чому чернігівці не вважають Україну повністю незалежною (Відео)

1 грудня 1991 року на території України пройшов Всеукраїнський референдум за проголошення незалежності. У референдумі взяли участь майже 32 млн людей, що становило на той момент 84% населення України. Підтримали проголошення незалежності 90%.

Відтоді минуло рівно 26 років, проте чернігівці й нині не завжди відчувають свою українську незалежність.

«Очікували багато, що ми будемо окремою державою, що ми будемо розпоряджатися своїми ресурсами, що не будемо ні від кого залежати. Але нічого цього не вийшло. Мабуть, нам залишили розграбовану державу, тому вирішити одразу всі проблеми неможливо. А хотілось би, звісно… Але все-таки йде на краще, вже зрушення є, не можна сказати, що нічого не робиться. Робиться й багато, але не все одразу. Тим більше, проблем в Україні дуже багато й у зв’язку з Росією, тому будемо сподіватися».

«Важко сказати, коли в нас одні транші-транші, там гроші взяли, тут гроші взяли, чим їх віддавати будемо – не зрозуміло, тому в нашій незалежності я дуже сумніваюсь».

«Зважаючи на ті обставини, в яких ми живемо, я думаю, немає такого поняття, як «незалежність». Ми залежні від ЄС та інших держав».

«Ми певним чином залежні від деяких людей, які керують нашою країною, і ми, прості українці, багато чого не знаємо про те, що відбувається там, у Верховній Раді й на інших високих ланках».

«Звісно, в нашому світі глобальному дуже багато країн пов’язані, більш успішні країни впливають на менш успішні. І наша країна, як та, що розвивається, вона дійсно десь економічно залежить від багатьох чинників, країн, корпорацій тощо. Але зараз ми, українці, більш свідомі, більш незалежні, і я думаю, що ми почуваємося дійсно незалежними».

«Жодна країна, мабуть, крім декількох, не може вважати себе незалежною. У нас зараз така система національних зв’язків, що незалежність повна просто неможлива фізично, теоретично, економічно і так далі. Але є духовна незалежність, і Україна зараз впевнено до неї йде. На жаль, погані події, війна, але вони утворять нашу духовну незалежність. А от духовна незалежність – це якраз і є справжня незалежність. Ми до неї йдемо, поки що ми не зовсім незалежні. Економічна – вона докладеться, коли всі зрозуміють, що треба працювати на благо України».

«Ви знаєте, це складне питання, тому я не можу сказати ні те, ні інше. Я думаю, що це тривалий процес, і він досить складний, і досить багато від нас залежить самих, коли буде результат. Так, намагання є, процес є, є якісь закони і так далі, але все залежить ще від людей. Тим більше, що в нас дуже складна ситуація зараз. Сподіваюся, колись це буде повністю».

Журналіст Альона Макаренко

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button