Суспільство (відео)

Чернігівських рятувальників за порятунок 17-річного Сашка відзначать нагородами (Відео)

Вечір 12 грудня для чернігівських рятувальників видався непростим. Тоді обвалилися чотири поверхи гуртожитку на Попудренка, 16, під завалами опинилися люди. Дорогою на місце події рятувальник Роман Соболєв уже складав у голові план дій.

— Ще не доїхавши до місця, я проводив розвідку, направляв підрозділи, думав, які служби знадобляться. Ще до приїзду я викликав як наші підрозділи, так і вже продумував виклик комунальних служб, електромережі, газові служби, водоканал, — Роман Соболєв, старший помічник начальника зміни ОКЦ.

Працювати треба було максимально швидко, розповідає Роман, адже ситуація склалася небезпечна, була загроза повторного обвалу. А з-під бетонних плит про допомогу кликав 17-річний Сашко. Рятувальна операція тривала близько двох годин.

— Ми багато людей не залучали, а працювали парами. Розділилися на групи, спочатку працювало 2 особи, вони втомлювались. Виставляли пости безпеки, була спеціальна людина, яка спостерігала за поведінкою конструкції, — Роман Соболєв, старший помічник начальника зміни ОКЦ.

— Визначили місце його знаходження та вручну намагались скоріше його дістати, розбирали по цеглинці, інакше неможливо було до нього туди залізти, —  Микола Кутній, командир відділення пожежно-рятувальної частини.

Зазвичай ризикуючи власним життям, рятувальники спокійно та сконцентровано виконують свою роботу.

— Просто треба було врятувати людину і все, — Микола Кутній, командир відділення пожежно-рятувальної частини.

Уперше рятував людину з-під завалів Василь Паньковський. Він теж прокопував прохід до потерпілого та витягав його із залізобетонної пастки. Василь каже, успіх рятувальної операції багато в чому залежав від злагодженої роботи всіх працівників ДСНС.

— Була команда на цьому місці, всі один одного страхували. Мене б одразу витягли, якби була якась небезпека. За це не переживав, у нас хлопці підготовлені, — Василь Паньковський, начальник караулу пожежно-рятувальної частини.

Хоча не всі рятувальники мають досвід витягати людей з-під завалів, проте запевняють: готові до таких надзвичайних ситуацій, адже постійно тренуються в умовах, наближених до реальних.

— У нас є спеціальна аварійно-рятувальна частина, де у нас є обладнання гідравлічне, пневматичне, з рятувальниками весь час проводяться тренування і на висотах, і в завалах, люди підготовлені і, як показала практика, вони спрацювали, — Роман Соболєв, старший помічник начальника зміни ОКЦ.

— Ми підставляли під плиту дерев’яні стійки, пиляли дерева навкруги, щоб не було жодних обвалів …як на навчаннях, так і тут, наближена ситуація, — Василь Паньковський, начальник караулу пожежно-рятувальної частини.

Після успішного порятунку хлопця рятувальники продовжили шукати людей під завалами. 25-річну Анастасію знайшов Роман Соболєв. Чоловік каже, на жаль, у жінки не було шансів вижити.

— Її залізобетонною плитою притиснуло до підвіконня. Я поміряв пульс, на той момент, коли я її знайшов, вона вже була мертвою, — Роман Соболєв, старший помічник начальника зміни ОКЦ.

— Там не було у неї жодних шансів, скоріш за все, вона як стояла у вікна, так і залишилась, — Микола Кутній, командир відділення пожежно-рятувальної частини.

Аби дістати тіло загиблої, рятувальникам довелось завалити аварійну частину будинку.

Керівництво ДСНС у Чернігівській області вирішило відзначити професіоналізм рятувальників і подало подання на нагородження Миколи Кутнього та Василя Паньковського. Яким чином відзначать рятувальників, вирішать у міністерстві.

Ще статті по темі

Back to top button