Суспільство (відео)

Актор чернігівського драмтеатру оголився на докудрамі «Вій» (Відео)

Постановка заслуженого артиста України, головного режисера Андрія Бакірова – докудрама «Вій», сучасну версію якого написала столична драматургиня Наталія Ворожбит, – доволі простою сюжетною лінією зчинила революцію на сцені обласного музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка. На фестивалі «Слов’янські театральні зустрічі» був другий показ цієї вистави після прем’єри.

«Ми робили виставу про необхідність каяття, те, наскільки сучасна Україна потребує ковтка джерельної свіжої води, щоб рухатися уперед, а не тягти за спиною шлях страхів, якихось наших складних споминів і, на жаль, в історії України, але є й у свідомості українців», — художній керівник-головний режисер Чернігівського облмуздрамтеатру ім. Шевченка Андрій Бакіров.

У сучасній інтерпретації «Вія» в містичну історію вляпалися два французькі студенти Даміан і Лукас. Їхні ролі виконують артисти драми Дмитро Літашов та Сергій Пунтус. Хлопці приїхали на весілля до своєї інтернет-знайомої Оксани, яка живе на Полтавщині. З перших хвилин знайомства з Полтавщиною іноземці шоковані реаліями, в яких живе сучасне українське село.

-Хлопці, то в нас такий стародавній звичай – якщо гість не випиває, з каменем за пазухою прийшов.

Їх дивує і винахід українських заклопотаних жінок – лайфхак із користування мобільним телефоном. Цей епізод зіграла стара баба Сонька, провідний майстер сцени Любов Колесникова.

Приїхавши на весілля до полтавського села, французи потрапили у вир містичних подій і вперше в житті зустрічають відьом.

Відьму або панночку, яка вночі вселяється в чужі тіла і бешкетує в селі, зіграла актриса театру Ірина Лозовська. На сцену її виносять наприкінці першої дії – вже мертвою. Цей містичний персонаж в осучасненій версії «Вія» несе в собі не зло, а пожертву.

«Це людина, яка жертвує собою заради своїх близьких і заради усього в контексті цієї вистави, заради усього українського народу, зовсім інша роль, зовсім я не відчуваю тут жодної містики потойбічної. Взагалі я не забобонна», — актриса театру Ірина Лозовська.

Одному з головних персонажів докудрами – французу Лукасу, чи то гоголівському Хомі, довелося відспівувати панночку. Сергій Пунтус, який грав цю роль, шокував глядачів несподіваним трюком – він повністю оголився на сцені театру.

Фінал докудрами «Вій» виявився несподіваним і майже зі щасливим кінцем. Зала театру стоячи аплодувала грі чернігівських акторів У п’ятницю – останній фестивальний день і його завершує не менш містична вистава Полтавського облмуздрамтеатру ім. Гоголя – «Майстер і Маргарита».

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button