Суспільство (відео)

Акція скорботи за Валерієм Шайгородським: журналісти і фотографи зібрали гроші на похорон друга (Відео)

Мовчазний, із замріяним поглядом і дуже скромний.

Таким залишиться в пам’яті колег і друзів чернігівський фотохудожник Валерій Шайгородський.

Серце майстра перестало битися тієї суботи.

—  Це для мене шок. Можна звикнути до думки, коли людина хвора. Але коли людина йде з життя в самому розквіті творчих сил, як ото у Висоцького є слова «смерть лучших забирает», — говорить Олег Яновський-Шпак, журналіст.

Валерій Шайгородський мало розмовляв і багато фотографував. Фотознімки говорили замість самого майстра: передавали і настрій художника, і переживання. Валерій Шайгородський не минав чернігівських фотовиставок і охоче доповнював експозиції своїми шедеврами.

— Це таке лихо, яке вирвало з наших рядів творчу людину. Добра, гарна людина. Це фотохудожник, який багато чого зробив. У багатьох чернігівських квартирах є його роботи, — розповідає Віктор Кошмал, фотохудожник.

Кожен фотознімок Валерія Шайгородського – це мистецтво. Кожен новий портрет не схожий на попередній. Він умів знайти цікавинки там, де звичайні люди їх минали. Друзі і колеги фотомайстра нині переживають тяжку втрату і не можуть повірити у трагедію.

Сьогодні на Красній площі чернігівські журналісти і фотографи зібралися на акцію скорботи. Вони збирали гроші на похорон свого друга.

— У нього ж були проблем із серцем. 5 років тому у нього був інфаркт. Але він був дуже скромною людиною, ніколи не скаже, що у нього щось сталося. Як твої справи? Чудово! Треба поїхати зняти. Та поїдемо без питань, — згадує Олександр Майшев, товариш Валерія Шайгородського.

З життя Валерій Шайгородський теж пішов скромно. Зранку в соцмережах поділився з друзями останнім фото – захід сонця на Десні, а вже в обід він несподівано помер у чернігівській маршрутці. Дехто каже, що свою смерть фотомайстер передчував.

— Це остання його фотографія – Десна вечірня. Це просто чудо. І якісь аналогії такі проводяться. Алегорія така, нібито він відчував смерть. Захід сонця над цією Десною, — розповідає Олег Яновський-Шпак.

13823677_506157582925450_1306859439_n

Поховають Валерія Шайгородського у вівторок, 26 липня. Прощатимуться з ним о 10-й ранку у Чернігівській філармонії (Чернігів, пр Миру, 15).

Підтримати родину фоторафа можна благодійними коштами на картку Приватбанку:

5168 7553 1620 7774 — Проскуріна Анна Валеріївна (донька)

 

Ще статті по темі

Back to top button