Суспільство (відео)

«Антисанітарне свинство» у Козелецькому геріатричному пансіонаті (Відео)

«Pestis africana suum — висококонтагіозна вірусна інфекція, що протікає блискавично, гостро і безсимптомно».

Усе це про африканську чуму, що вже понад рік тероризує власників господарств Чернігівщини, в яких є свині. «Розсадник» африканської чуми – дикі свині, які живуть у лісах, на полях і копирсаються в болотах. Але інвазійний шлях до свійського п’ятачка не такий уже й довгий, як здається. І занести смертельну інфекцію з лісу в поросячий хлів може не лише людина.

— І людина може бути, і птахи… Чого ж зараз і ставиться питання, щоб свиней утримувати в закритому режимі. Особливо в господарствах, товариствах сільськогосподарських, щоб не було контакту – і гризуни є переносниками, і кліщі, — Микола Заєць, начальник обласної лікарні.

Тобто на час карантину свині мають бути повністю ізольовані від світу білого – вони мають перебувати в закритому приміщенні і, звісно ж, без будь-яких прогулянок на свіжому повітрі. А як же тоді бути з підсобним господарством Козелецького геріатричного пансіонату? Не треба бути фахівцем, аби побачити очевидні порушення. Із цим погоджуються й у ветеринарній лікарні області.

— Зразу можна відзначити антисанітарію, — Микола Заєць, начальник обласної лікарні.

Мабуть, саме тому журналістів ЧЕline так вперто не хотіли пускати до підсобного господарства. Нас запевняли, що свиней оберігають як зіницю ока, мовляв, поросята ізольовані від навколишнього світу? І до них не те, що журналістів, а й президента не пустили б.

Але виявляється, що всі ці слова – недолуга казка. У минулому сюжеті про пансіонат ми використали матеріали, відзняті безпосередньо на підсобному господарстві пансіонату. Парадокс, але люди, які нам надали фото і відео, безперешкодно потрапили на територію карантинної зони.

— Видно , що і свині, і корови утримуються мало не в одному приміщенні… а цього не може бути. Свиней сьогодні треба утримувати в закритому режимі. Що таке закритий режим – це приміщення, є вхід, є дизбар’єр, воно з усіх сторін закрите, хоча б отак було, а воно, — Микола Заєць, начальник обласної лікарні.

Антисанітарія в підсобному господарстві пансіонату через те, що приміщення, де мають перебувати свині та корови, в аварійному стані. На їх капітальний ремонт чиновники виділили майже півтора мільйона гривень. Виходить замкнуте коло.

Щоб розпочати будівельні роботи, керівництво пансіонату за всіма нормами має перемістити свиней в інше закрите приміщення, якого тут просто немає. Тому, вочевидь, про капітальний ремонт до кінця карантину, який, до речі, ще невідомо, коли в області знімуть, не може йти і мови. Тому й гуляють свинки в антисанітарії.

І ще невідомо, яким буде фінал цієї історії. Адже керівники пансіонату, начхали на санітарні норми та правила карантинного утримання свиней. Замість того, щоб реально убезпечити поросят від африканської чуми, у пансіонаті переживають за те, щоб бодай журналісти нічого зайвого не побачили на свинарнику.

Окремої уваги заслуговує той факт, що стареньких годують м’ясом із вирощених в антисанітарії свиней. Мабуть, вже час і правоохоронним органам зацікавитися свавіллям і грубими порушеннями на Козелецькому геріатричному пансіонаті.

Складається абсурдна ситуація – навіщо виділяти півтора мільйона на «реанімацію» знищеного безнадійного господарства? Експерти запевняють виділених грошей на ремонт розвалених корівників та свинарників взагалі не вистачить. Левову долю фінансів з’їсть тільки проект робіт.

То чи не доцільніше б всі фінанси спрямувати на поліпшення матеріально-технічної бази пансіонату та покращення життя стареньких?

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Какие молодцы держат свиней, коров, кормят старичков. А не ждут от государства милость. Большое уважение к дирекции пансионата. Молодцы. А репортажи журналистов, они зарабатывают как могут, ведь ума не хватает о глобальных проблемах говорить. Люди на коленях стоят, старики из мусорок не вылазят. Еще не известно какое и от куда мясо на рынках и в магазинах.

  2. Комментарии горе журналистки имеют явно заангажованый характер и низкий уровень мировосприятия. Репортажи воняют заказухой и проплатой. С уверенностью можно сказать, что уровень журналистики, данной молодой особы, сродни проституции. Очень жаль девицу, очередные заказные кампании и выборы пройдут, а жить придется дальше.

Back to top button