Суспільство (відео)

Атрошенко пророкує занепад чернігівської торгівлі без продукції місцевого виробника (Відео)

На Чернігівщині працює безліч підприємств, що виробляє широкий асортимент продукції: від молочки до спецій. Їх товарообіг обчислюється сотнями тонн на місяць. Утім, не завжди продукцію місцевого виробника вдається побачити на полицях магазинів. Чому? Розбиралися в міськраді під час зустрічі представників торговельних мереж і місцевих підприємців.

«Ми просідаємо в торгових мережах наших. Тому що заходять конкуренти. Якщо минулого року це був Київхліб, то сьогодні і Цархліб, і інші. Нас тиснуть у районах. Ми намагаємось щосили, але якщо наші продажі будуть більші, то, звісно, з кожної буханочки йтиме в місцевий бюджет», — директор чернігівського хлібокомбінату Ольга Заїка.

У свою чергу представники роздрібних місцевих мереж теж мають чимало претензій до виробників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відновилась стихійна торгівля

Є проблеми і з ціновою політикою чернігівських товаровиробників, переконують представники торговельних мереж.

«Товаровиробники, щоб завантажити свої виробничі потужності, пропонують кращі умови нацмережам. Я моніторю ціни, у нас ціна закупівельна на 4 гривні дорожча, ніж роздрібна ціна, що стоїть в АТБ на поличці, це, наприклад, продукція «Ясень», — заступник директора «ПП Седам-Маркет» Елла Глонь.

Є й такі чернігівські виробники, що працюють більше на експорт, у звичних магазинах їхньої продукції не побачити, і йти на діалог вони не поспішають.

«Так, немає нас у Чернігові, згоден – це проблема, багато кадрових проблем, але ми все це відновимо, налаштуємо діалог. Мені потрібен зрозумілий дистриб’ютор, я відкритий до обговорень, готові тримати нормальну ціну. Фабрика багато років працює, і нарікання на якість були. Ми зараз багато робимо для зміни якості», — генеральний директор ПАТ Чернігівська кондитерська фабрика «Стріла» Олександр Нещерет.

Чернігівці місцевого виробника загалом люблять і купують, утім, є й у них дорікання.

«Якби ще якісніше було, тоді б…хотілося б, щоб продукція чернігівська була найкраща. Чернігівському надаю перевагу, але якщо він не м’який, тоді беремо київський. Але загалом купуємо чернігівську марку», — покупець Людмила Атрощенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столичні журналісти проінспектували Чернігів

У чернігівських магазинах утискання місцевої продукції не видно. Продукція стоїть на видному місці, в одному ряду з іншими виробниками. Окремі торговельні мережі ще й маркують місцевих виробників відповідними позначками.

«Чернігівська продукція у нас продається і ми тільки за, щоб наші виробники виробляли якісно, два з половиною тижні тому ми повісили такі таблички. Де продається чернігівська продукція , висять ці таблички», — адміністратор магазину Марина Гариленко.

Врешті решт, міський голова запропонував виробникам та торговельним мережам порозумітися. Останні почули ще й моторошне передбачення від мера.

«Якщо ви не будете продавати наш товар, у нас буде менше відрахувань до місцевого бюджету. Ви будете занепадати разом із містом. У вас не буде тут щастя, в місті, що занепадає», — чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Якщо до його слів не дослухаються, пригрозив поставити біля магазинів МАФи з чернігівською продукцією або ж підвищити для мереж податок на землю. Наразі ж складатимуть до підписання меморандум, де будуть враховані інтереси як торговельних мереж, так і місцевих виробників.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. просто весь бизнес по себя хочет подмять-платите-нет мунициков нашлем и налог на землю лично вам поднимем-инструмент власти в руках.

Back to top button