Суспільство (відео)

Аварійне житло в Чернігові: міська рада самоусувається від проблеми (Відео)

Відтепер мешканці житла, що знаходиться в поганому стані, робитимуть експертні дослідження аварійності будівлі за власний рахунок.

Такі зміни до програми сприяння збереженню і покращенню технічного стану житлового фонду міста та його безпечній експлуатації на 2017-2019 роки сьогодні, 23 травня, прийняли на засіданні виконкому міської ради.

Утім, подібні дослідження влетять чернігівцям у копієчку. В середньому експертизи сягають 100 тисяч гривень, очевидно, що платити такі захмарні суми співвласники будинків навряд чи зможуть.

разі відмови передбачити можливість фінансування цих заходів за рахунок коштів міського бюджету, що передбачені на капітальний ремонт будинку. Не за рахунок коштів підприємств.

Аварійних будинків, що потребують обстеження, в місті більше сотні. Десятки з них у будь-яку мить можуть повторити долю гуртожитку на Попудренка, 16.

Міський голова наголосив: експертизи – це тільки початок багатомільйонних вливань у аварійне житло. І брати на себе тягар аварійних будинків – це шлях у нікуди.

«Беремо 100 будинків по 100 тисяч  – 10 млн дослідити аварійність. 10 будинків на 300 тисяч – 30 млн – це розробити проект. Уже 40 млн. Далі 100 будинків помножити на 10 млн – це мільярд. Де у нас мільярд?», — мер Чернігова Владислав Атрошенко.

Проект рішення члени виконкому таки прийняли одноголосно. На експертизи витрачатимуть гроші, що передбачені на покращення технічного стану житлового фонду міста. Утім, програму ще мають затвердити депутати на сесії.

Та міський голова попередив: на цьому участь міської ради у вирішенні проблем з аварійним житлом закінчується.

«Тоді треба одразу же про це публічно казати. Я як міський голова не боюся про це казати, бо іншого виходу у нас немає. Кажемо: «Шановні друзі, це ваше приватне житло, воно аварійне, будьте ласкаві, збирайте збори мешканців, приймайте рішення, що з цим робити. Ми вас повідомили, на цьому відповідальність міста закінчується  — це ваше приватне майно», — мер Чернігова Владислав Атрошенко.

У місті збираються провести громадські слухання, на яких популярно пояснять чернігівцям, де закінчуються обов’язки міської влади та починається відповідальність громади.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button