Суспільство (відео)

Бахмацький госпітальний округ: кому надаватимуть допомогу в лікарні інтенсивного лікування (Відео)

В Бахмацькому районі створюють госпітальний округ із центром в місті Бахмач, а міську лікарню хочуть перетворити на лікарню інтенсивної допомоги.

Хоч згідно з постановою Кабміну госпітальний округ можна створити лише там, де налічується не менше сорока тисяч населення.

Однак у Чернігівській області таких міст лише три: обласний центр, Прилуки і Ніжин. А відтак, представники Департаменту охорони здоров’я хочуть звернутися до профільного міністерства, аби якось адаптувати цей пункт. Уже деякі зміни на останньому засіданні уряду відбулися, пояснив народний депутат Валерій Давиденко.

— По перше, скасували 32-й наказ, яким керувалися лікарі. Потім бюджет лікарень буде вільним… кошторис за 2 напрямками. Будуть вирішувати, що найбільше потрібно, — Валерій Давиденко, народний депутат України.

Для лікарні інтенсивної допомоги Бахмацька районка ідеально підходить. Тут працюють світила медицини, щороку оновлюється й матеріально-технічна база. Цьогоріч за сприяння нардепа Давиденка також планують закупити необхідне хірургічне та кардіологічне обладнання.

— Кваліфіковані кадри й матеріально-технічна база, яка постійно оновлюється. До речі, цього року ми надали житло лікарю акушеру-гінекологу, — Валентина Медведєва, головний лікар Бахмацької районної лікарні.

Протягом року в цій лікарні отримали допомогу понад дев’ять тисяч пацієнтів. Стаціонар – на 256 ліжок. Однак, щоб створити лікарню інтенсивної допомоги, тут не вистачає молодих фахівців і ще майже двадцяти тисяч населення. Бо законодавство регламентує створення такого закладу, де лікуватимуться не менше ста тисяч осіб.

— Хто буде отримувати цю допомогу? Це кілька районів. Коропський – до Десни, Борзнянський, Талалаївський і Бахмач із Бахмацьким районом. Це десь 80 тисяч населення, — Микола Дейкун, голова комісії охорони здоров’я обласної ради.

Госпітальний округ повинен виконувати лише дві функції: профілактичну та вчасну допомогу, переконує начальник лікувально-організаційного управління Національної медичної академії. Ігор Шкробанець приїхав до місцевих медиків спеціально, щоб допомогти правильно зорієнтуватися в організації госпітального округу.

— Коли лікарня інтенсивної допомоги надає невчасну допомогу, тоді ризикує смертю пацієнта і лікування тоді дорожче, — Ігор Шкробанець, начальник лікувально-організаційного управління Національної медичної академії.

Поки що це перше громадське слухання, та цього тижня збирається робоча група, що створить пакет документів для реєстрації госпітального округу й лікарні інтенсивної допомоги.

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button