Суспільство (відео)

Боротьба за воду: Куликівщина демонструє приклади ефективної співпраці (Відео)

Водопостачання – одне з благ цивілізації, до якого вже звикли жителі міст. А от для сільської місцевості часто нагальною проблемою стає елементарна відсутність води не лише в оселі, а й навіть у колодязі. Для Куликівщини це питання стало актуальним після того, як застаріле обладнання почало призводити до постійних перебоїв із водою. І через це селище мало всі шанси взагалі лишитися без неї.

«Проблема витоків із водонапірної вежі стояла давно. Великі витоки були в 2014-му році. Частково нам вдалося заварити шви, які протікали. Але наприкінці 2015-го бак повністю потік і ми мусили зняти його із експлуатації», — Наталія Кит, керівник КП «Куликівське ВУ ЖКГ».

Вчасне реагування на проблему очільниці Куликівки Наталії Борщан дало можливість уникнути кризи. Вчасне – бо гроші на проект реконструкції довелось збирати заздалегідь, і буквально зі світу по копійці, адже бюджет селища не витримав би таких видатків.

На реконструкцію водозабору підземних вод і водонапірної вежі загалом було витрачено більше двох мільйонів гривень. Значна частина коштів надійшла за сприяння народного депутата Валерія Давиденка.

«Допомога Валерія Миколайовича була вирішальною в тому сенсі, що нам вдалося своєчасно це зробити. Тієї суми, якої не вистачало, навіть у бюджеті не було, і він допоміг ці кошти отримати», — Наталія Борщан, селищний голова Куликівки.

Аналогічна проблема з водою виникла і в селі Дроздівка Куликівського району. Там через посушливий клімат чи зміни в течії підземних вод у людей почала зникати вода в колодязях.

«Ой, ви що? Це, хлопці, така проблема важлива була: встаєш – і в колодязі немає води. Ми живемо зі свекрами в одному дворі, і якщо вони наберуть відерце води, то мені треба чекати, щоб вода прибула», — Валентина Герасименко, жителька села Дроздівка.

«Забезпечення людей водою для людей – це стала проблема, бо почали висихати колодязі», — Оксана Батицька, жителька села Дроздівка.

Централізований водогін для Дроздівки взагалі був недосяжний. Але проблема змусила порушити це питання на деяких вулицях села. Більшу частину суми люди зібрали самостійно, але цього не вистачало, і вирішальна допомога в розмірі майже 100 тисяч гривень на труби водогону надійшла за сприяння Валерія Давиденка, для якого як депутата від округу, в який входить і Куликівщина, першочерговими питаннями є забезпечення села найнеобхіднішими комунікаціями, водо-, газопостачанням, освітленням вулиць.

«Валерій Миколайович Давиденко – це перший депутат Верховної Ради, який за весь час… не перед виборами, як завжди буває, а саме після виборів допомагає. Я йому це особисто говорила. І його сказане слово досі не розійшлося зі справою. Все, що обіцяв, усі започатковані проекти підтримує всім, чим може», — Світлана Герасименко, жителька села Дроздівка, Куликівського району.

«Спасибі Валерію Давиденку! Якби не він, водички у нас не було б», — Валентина Герасименко, жителька села Дроздівка.

Крім сприяння у виділенні коштів на труби, була допомога у виділенні техніки для прокладання траншеї, адже та, що була в Дроздівці, не мала потрібної ширини. Слова вдячності людей за вирішення проблеми можна зрозуміти, адже в наші складні часи політики частіше займаються власною рекламою, аніж реальними справами.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button