Суспільство (відео)

«Брати Макавеї показали приклад незламності духу, любові до Бога та рідної землі», — отець Роман (Відео)

Брати Макавеї – вчителі істинної віри

«14 серпня православна церква згадує святих Мучеників Макавеїв, матері їхньої Соломонії та вчителя Єлиазара. Ці святі жили ще задовго до Христа. Але в церкві вони шануються як вчителі істинної віри.

Сім братів Макавеїв жили в часи, коли ізраїльський народ був у полоні. Майже все населення втратило віру в істинного Бога, адже примусово їх змушували поклонятися чужим богам. Але Макавеї зберегли віру, їх змушували з`їсти жертву, яка приносилася чужим богам.

Для єврейського народу це вважалося страшним гріхом. Вони відмовилися. Єлиазару сказали, що замінять жертовне м’ясо на чисте, аби він вкусив і його залишили б жити

Однак він все одно відмовився, сказавши: «Який приклад я подам іншим? Я – старець, прожив усе життя, буду знати, що їжа чиста, однак всі думатимуть інакше».

Чернігівські послідовники подвигу Макавеїв

«Коли землі руські були поневолені, князі повинні були їхати до Батия й отримати ярлик на право князювати на своїй землі. Зібралося багато князів, в тому числі і Олександр Невський, і Данило Галицький.

Усі поклонилися Батию та принесли жертви ідолам, тільки чернігівський князь Михаїл і боярин Федір відмовилися це зробити. Їх просили, щоб вони на секунду побули язичниками і зберегли життя, однак вони відмовили і були страчені

Люди мають бути тверді в своїх переконаннях до останнього подиху

Ми багато приділяємо уваги багатьом речам, але забуваємо, хто ми насправді є. Називаємо себе християнами, ходимо водичку святу набираємо, Паску святимо. Однак на цьому християнство наше закінчується.

Однак у часи випробовувань ламаємося, піддаємось на спокуси, хоча повинні стояти твердо у вірі навіть до останнього подиху. Тому ми згадуємо пам`ять братів Макавеїв та інших святих, які показують приклад, як треба стояти за правду до кінця і любити Бога та свою землю».

Ще статті по темі

Back to top button