Суспільство (відео)

Через аномальні зими аграрії відмовляються сіяти українське зерно (Відео)

Що вищий сніговий покрив на полях, то менша ймовірність втратити озимі через надмірний холод.

«Що більше, то краще, кожен сантиметр снігу забирає два градуси від морозу», — головний агроном сільгосппідприємства Віталій Коніченко.

Господарники мріють про засніжені зими, бо тоді їхні посіви краще переживають морози. Голі поля і перше значне зниження температури несе загрозу втрати врожаю. Утім, дванадцятиградусний мороз, який синоптики фіксували кілька днів поспіль, поки не завдав шкоди посівам.

«Все-таки земля була не мерзла, лише останні три дні морози до 12 градусів, подекуди до 14. Хоч снігу і не було на посівах озимої пшениці і ріпаку, але це не такі страшні морози, які вплинули б і на перезимування, і на врожай озимої пшениці», — головний агроном сільгосппідприємства Віталій Коніченко.

Ще 10 років тому озимі часто доводилося пересівати. Поля не витримували холодних зим. Різкі перепади температури і відсутність снігу, як це спостерігається нині, теж не йдуть на користь сільгоспкультурам, та аграрії навчилися вести бізнес у нових кліматичних умовах. Сільгосппідприємство, де працює Віталій, відмовилось від української пшениці і жита. Поля засівають гібридами, яким комфортно при аномальних зимах.

«Ми перейшли майже повністю на 90%, у нас площі засіяні німецькими сортами пшениці підбираємо сорти такі, які давали б максимальний урожай і якість, відповідно», — головний агроном сільгосппідприємства Віталій Коніченко.

Агрометеорологи поки теж не вбачають загрози у відсутності снігу і перших серйозних морозах. Остаточні результати вони матимуть після 25 січня, коли на всіх полях відберуть проби. Останній мороз може нашкодити хіба що ріпакові, якого на Чернігівщині засіяно 38 тисяч гектарів.

«Вона може бути загрозливою для посівів озимого ріпаку, може вимерзати, але надалі синоптики прогнозують опади у вигляді снігу і на завтра, і на післязавтра, тому будемо сподіватися, що сніг їх укриє», — агрометеоролог Чернігівського обласного центру з гідрометеорології Ірина Красовська.

«Грунт промерзлий 5-7 см, це не є критичним, і температурний режим 10-12 градусів – це не так страшно», — головний агроном сільгосппідприємства Віталій Коніченко.

Уже найближчим часом синоптики прогнозують значне зниження температури й опади у вигляді снігу. За словами аграріїв, критичними для засіяних житом, пшеницею і ріпаком гектарів є вже 18 градусів морозу. До речі, восени на Чернігівщині засіяно майже 189 тисяч гектарів пшениці і трохи більше 23 тисяч гектарів жита.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button