Суспільство (відео)

Чернігівець відморозив ноги при плюсовій температурі (Відео)

«Була плюсова температура на вулиці, я був у приміщенні і відморозив ноги. А далі – містика», — розповідає пацієнт опікового відділення Володимир Литвиненко.

Володимир досі не розуміє, як таке могло статися. Чоловік провів деякий час у неопалюваному приміщенні, схаменувся лише тоді, коли ноги почали німіти.

«Я їх помив теплою водою – подумав, може, відійдуть. Не відійшли, викликав швидку, привезли сюди, готуюся до ампутації. Дивна ситуація – у приміщенні +6. Я приймаю це як є», — говорить пацієнт опікового відділення Володимир Литвиненко.

Під час операції Володимиру видалять лише частину ступні, а тому лікарі обіцяють – чоловік буде ходити. З обмороженням в обласній лікарні наразі перебуває троє пацієнтів, і це тільки початок, кажуть лікарі. Водночас вкотре наголошують, холодову травму можна отримати не тільки при мінусових температурах. Обтяжуючим фактором у цьому випадку виступає вологість повітря. Існує навіть окремий діагноз – «траншейна ступня».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держись, Хома, іде зима: у Чернігові вже працюють пункти обігріву

«Це теж глибокі некрози кінцівок, просто розвиваються трохи повільніше і не так яскраво. Небезпечно те, що пацієнт, як і в даному випадку, не відразу може оцінити тяжкість травми. Якщо ви помічаєте, що почали з’являтися парестезії, тобто відчуття оніміння, печії чи відчуття повзання мурашок, якщо ви не відчуваєте, рухи сковані в кінцівках, треба вжити заходів», — розповідає лікар опікового відділення обласної лікарні Тарас Гаврилів.

При початковій стадії лікарі радять якнайшвидше перейти до теплого приміщення і зняти з себе всі холодні речі, випити гарячого чаю.

«Можна легкими масажними рухами порозтирати пальці на руках та ногах. У жодному разі не треба це робити активно, адже при охолодженні відбувається ламкість судин – це може спровокувати поглиблення процесу», — зазначає лікар опікового відділення обласної лікарні Тарас Гаврилів.

Допоможуть і водні процедури.

«Треба приблизно із градусів 18 починати і потроху підігрівати до кімнатної температури, максимум до 30 градусів, поступово», — продовжує лікар опікового відділення обласної лікарні Тарас Гаврилів.

Але краще переохолодження попередити, ніж боротися із його наслідками. Про це, як ніхто інший, знають ті, хто працює багато годин поспіль на відкритому повітрі. Вони мають власні секрети збереження тепла. Найперше – це тепло вдягатися.

«Одна куртка, друга – і мені не холодно», — говорить паркувальниця Зинаїда Кривопіша.

«На ніч залишаю сушилку в чоботях, щоб устілки прогрівалися, шкарпетки з батареї. Треба рухатися, ходити на місці, пострибати трохи», — зазначає продавчиня Олена Бабак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зима VS комунальники: зимовий батл розпочато

«Вовняні штани обов’язково підспід, рукавички вовняні, шарфик, і все нормально. Бурки, устілка лежить у колоші, потім бурочек, потім – в’язані шкарпеточки, і все добре», — розповідає продавчиня Катерина Талаш.

Не менш важливо – постійно рухатися, переконують продавчині.

«З 9 до 15 терпимо вистояти, коли так маршируєш, головне – не стояти на місці», — відзначає продавчиня Катерина Талаш.

«У нас тут є така «грілка» хороша – вулицю чистити, коли хтось замерзає, беруть лопату. Оце сніг не нападав», — розповідає продавчиня Олена Бабак.

Але невдовзі працівникам ринків буде підстава зігрітися. Наступного тижня синоптики знову очікують снігопадів, але вже при плюсовій температурі. А лікарі застерігають, вологість повітря збільшиться, тому закликають оберігати власні ручки та ніжки від переохолодження.

ЗАРАЗ ЦЕ ЧИТАЮТЬ: Експерти дослідили, якою мовою жителі Чернігівщини спілкуються вдома

Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Сергій Бутько, Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button