Суспільство (відео)

Чернігівець встановив на балконі сонячні панелі (Відео)

Альтернативні джерела енергії стають дедалі популярнішими серед містян. Чернігівець Ігор Шевцов просто на балконі ще кілька років тому встановив сонячні панелі – і майже всю трикімнатну квартиру живить сонячною енергією.

«Оця система працює звідси вся. Від сонячних батарей виведена до інвертора, інвертор дає 6 ампер, 6 кВат він накопичує у сонячний день. У мене всі три кімнати без кухні працюють від сонячних батарей. Освітлення, комп’ютери, телевізори», — розповідає Ігор Шевцов, який встановив на балконі сонячні панелі.

Чоловік – інженер за професією – самотужки облаштовував систему. Панелі замовляв із Китаю, всю корисну інформацію черпав з інтернету. Відтепер і сам консультує знайомих. Наголошує: треба уважно підходити до вибору серця системи – інвертора.

«Є три системи 48 вольт, 24 та 12. Я брав на 48, але можна брати на квартиру спокійно 12 вольт. Інвертори будуть трохи дешевші», — продовжує Ігор Шевцов.

У систему Ігор Шевцов вклав тисячу доларів. Гроші відбив за три роки. Дружина захоплення чоловіка підтримує, адже надалі це економитиме сімейні витрати.

«Найбільше у нас було 170 кіловатів на місяць, не більше, хоч у нас три телевізори, два комп’ютери, 2 ноутбуки, праска, машинка – багато електроенергії витрачається», — додає дружина Ольга Макарець.

Родина Шевцових планує повністю обкласти балкон панелями, аби стати енергетично незалежними. Але, окрім енергетичної свободи, законодавство України надає можливість на цьому ще й заробляти. Надлишок енергії люди можуть продавати. Так званим зеленим тарифом, щоправда, можуть скористатися лише власники приватних домогосподарств.

 «Усі надлишки можуть продавати в мережу енергокомпаніям, один кіловат із 1 січня… надлишки коштують 6 гривень, за 2017 рік ми оплатили 150 тисяч кіловатів», — розповідає заступник комерційного директора ПАТ «Чернігівобленерго» Олексій Тарарака.

На Чернігівщині з енергетичною компанією укладено 42 подібні договори. Енергетики запевняють: вкладати гроші в сонячні панелі наразі вигідніше, ніж у банки. Утім, «зелений тариф» не діятиме вічно, а тільки до 1 січня 2030 року.

Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button