Суспільство (відео)

Чернігівська міська рада може змінити регламент (Відео)

Конфлікт між приватним інтересом і представницькими повноваженнями нерідко виникає в міських радах. Адже ні для кого не секрет, що депутати, окрім політичної кар’єри, мають і бізнес за плечима. Як результат, інколи при розгляді різноманітних питань постає «конфлікт інтересів», що надалі може перетворитися на корупційне правопорушення. Щоб не допустити цього, нормативно-правові акти міст повинні відповідати чинному антикорупційному законодавству України в сфері врегулювання конфлікту інтересів.

«Що найголовніше має бути – до функції комісії міської ради повинно належати врегулювання конфлікту інтересів. Вони мають займатися питанням, надавати роз’яснення депутатам, попереджати їх про відповідальність», — зауважує громадський активіст Павло Пущенко.

А також прописаний механізм, яким чином має унормовуватися конфлікт інтересів. Під час розгляду питання на сесії депутат повинен обов’язково попередити  про свій конфлікт, при цьому йому дозволяється брати участь в обговоренні та голосуванні. Але якщо таке виникло перед сесією на депутатській комісії, таке право йому не надається. Проаналізували регламентні документи міських рад Чернігівська громадська організація «Освітній центр «Ініціатива»  в Чернігівській, Сумській та Харківській області.

«Проаналізувавши регламент Чернігівської міської ради, побачили, що депутатам узагалі заборонено голосувати щодо питань, в яких у них є конфлікт інтересів, що не відповідає антикорупційному законодавству, та роз’ясненням НАЗК».

В інших містах Чернігівської області ситуація не краща. Під прицілом опинилися Ніжин, Прилуки та Новгород-Сіверський.

«За тими критеріями, що не відповідають антикорупційному законодавству, ми писали рекомендації до цих рад. Писали не просто, щоб змінили, а що і де конкретно треба змінювати. І яку норму треба додати чи вписати».

Отже, найближчим часом робочі групи повинні впровадити зміни. Єдиним містом, яке відмовилося, стали Прилуки. Там вважають, що все добре, а регламент не потребує змін.

Журналіст: Марина Шолох

Оператор: Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button