Суспільство (відео)

Чернігівські діти хочуть розмовляти українською, але не можуть (Відео)

-Включіть у себе якийсь побіжник, скажіть: із сьогоднішнього дня я говорю українською мовою. Звісно, вам із першого дня це не вдасться, треба мати велике бажання.

У День української писемності та мови чернігівських школярів закликали говорити рідною мовою. В обласній бібліотеці для юнацтва учні 29-ї школи разом із працівником читальні поповнювали словниковий запас вишуканими українськими словами.

Я вас запрошую вживати кожного дня такі гарні слова. Якщо ми прикрашаємо себе червоним намистом, то ми що вдягаємо? Як сказати? Дівчата одягли червоні … коралі.

Територіально та історично так склалося, що на Чернігівщині в побуті переважає російська мова. Навіть у селах почути чисту українську мову – велика рідкість.

«Мені нечасто вдасться нею розмовляти, я більше звик російською», — учень 7-Б класу ЗОШ № 29 Даня Уланович.

«Говорю російською, тому що в мене батьки спілкуються, в школі однокласники і друзі, коли питають – відповідаю українською», — учень 7-Б класу ЗОШ № 29Денис Данько.

Майже всі ці діти спілкуються вдома та з однолітками російською мовою. Утім, легко переходять на рідну. Розповідають,замислюються над тим, аби повністю перейти на українську, але поки що не вдається.

-Я навіть намагалася прийти в школу і розмовляти українською, але мене щось перемкнуло – і я злякалася.

-Боюся, що однокласники будуть вважати, що я якась навіжена, не зрозуміють.

-Дуже хотілося б змінити ставлення до своєї рідної мови, щоб жодної кальки не було.

-Я міг би українською завжди говорити, але в мене друзі завжди говорять російською і через це я також розмовляю російською.

Зануритись в українську мову можна зокрема і завдяки читанню, переконує працівник бібліотеки. Тут молоді пропонують багато книжок сучасних українських авторів.

«Наприклад, Сергій Гредін, він порушує теми насильства, самотності. Написані для молоді зрозумілою мовою, якою вони спілкуються, але вже правильною, літературною», — заступник директора Обласної бібліотеки для юнацтва Ольга Костенко.

«Вони багато читають української літератури, на зарубіжній літературі читають теж українську літературу», — класний керівник 7-Б класу Наталія Ботвинко.

Наприкінці зустрічі школярі складали спільний літературний твір і прикрашали імпровізоване дерево листочками, на яких написали свої улюблені слова українською мовою.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button