Суспільство (відео)

Чернігівські магазини приховано продають товари російських виробників (Відео)

Косметика, посуд, горілка, чаї, дитячі іграшки та електроінструменти – всі ці товари з Росії представлені на полицях українських магазинів.

Місцеві чернігівські активісти, промоніторивши на українському ринку товари країни-агресора, пересвідчилися, що їх у нас не меншає.

— Найчисельніше представлене маркування, але воно є не завжди. За чисельністю – це електроінструменти, шуруповерти, пилки, дрилі. Виробник – компанія «Енергомаш», — Олександр Ясенчук, представник ГО «Вільні люди».

Активісти мережі «Вільні люди» перевіряли російські товари не лише в магазинах, а й на ринках міста. Сьогодні вони звітують про моніторинг. Відповідне маркування про походження продукції зазначене лише в магазинах.  Решта торгових точок продають товари сусідньої країни приховано.

— Якось блокувати це нелогічно, адже не закритий імпорт товарів. Якби він був закритий, то тоді можна б було висувати претензії тим торговим майданчикам, які мають російські товари, — Сергій Воробйов, депутат Чернігівської міської ради.

Змусити чернігівців не купувати російських товарів ніхто не може. Так само, як і змусити продавців не торгувати продукцією країни-агресора. Місцева влада хоч і звертає на цю проблему увагу, проте увага мерії і депутатів має рекомендаційний характер.

— Рішення міської влади маркувати товари є рекомендаційним, бо це все, на що може піти місцева влада. Ми не можемо змусити робити щось примусово, — Ігор Андрійченко, депутат Чернігівської міської ради.

І хоч прямої заборони на продаж і купівлю товарів як такої не існує, опитаним нами чернігівцям забороняє здійснювати подібні закупи патріотизм.

— Звісно, звертаємо увагу на маркування, для мене це принципова позиція.

— Чесно кажучи, на виробника дивимося, але купуємо те, що дешевше за ціною.

— Лише українське купуємо.

Активісти звернулися до чернігівських споживачів і попросили не купувати російську продукцію та звертати увагу на маркування. Хоча на прес-конференції підтвердили той факт, що часто на полицях магазинів відсутні українські чи європейські аналоги російських товарів.

Ще статті по темі

Back to top button