Суспільство (відео)

Чернігівські оракули погоди показали метеостанцію за містом (Відео)

У цих людей на перший погляд не примітна, але феноменально важлива професія. Щодня перед виходом із дому ми цікавимося новинами погоди: буде сонячно чи хмарно, а може, краще взяти парасольку? Також цікаво, чи будуть зі снігом новорічні свята? Відповіді на ці запитання знають синоптики.

Побачити буденне життя Чернігівської метеостанції можна в селі Киїнка під Черніговом. Зустрічає нас начальник станції Микола Глущенко. Тут проводять цілий комплекс спостережень.

«Ми спостерігаємо тут за температурою і вологістю повітря, за напрямком і швидкістю вітру, за температурою ґрунту – як на поверхні, так і на глибині, проводимо спостереження за протяжністю сонячного сяйва, вимірюємо кількість опадів, також проводиться спостереження за хмарністю, тобто за кількістю, формою, спостерігаємо за дальністю бачення», — розповідає начальник метеостанції «Чернігів» Микола Глущенко.

Узимку синоптики спостерігають ще й за ожеледицею і висотою сніжного покриву. Робота на станції ведеться цілодобово, кожні три години знімають покази з приладів. А в разі таких небезпечних явищ, як гроза або низька хмарність, проводять ще й додаткові дослідження.

«Тут встановлені термометри, що відображають фактичну температуру в даний момент, а також максимальну і мінімальну температуру за певний момент. Також тут встановлений гігрометр, який вимірює вологість повітря. Отаке відро звичайне, сюди потрапляють опади. Влітку дощ, а взимку сніг. Сніг ми заносимо в приміщення, він тане, а воду виливаємо до спеціальної склянки».

Отримані результати відправляють до Чернігівського та Всеукраїнського гідрометцентрів. На основі всіх зібраних даних там і роблять синоптичні прогнози для всієї України. Окрім станції, в селищі Киїнка на Чернігівщині функціонують ще 6 станцій.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button