Суспільство (відео)

Чернігівські студенти успішно популяризують власний театр (Відео)

Уже майже рік студенти Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка успішно втілюють проект «Соціальний театр – мода на добре мистецтво». Нова театральна студія утворилася завдяки Громадській організації «Жменя» та фінансовій підтримці Швейцарського бюро співробітництва. За цей час молоді актори вже 26 разів виходили на сцену, аби запросити глядача в театральний світ. Вистави «Довженко: pro et сontra» , «Золота рибка»  та «Аліса у країні звичайнісіньких чудес»  показували не тільки в Чернігові, а й здійснили гастролі по області: побували в Борзні, Ніжині, Сосниці та Острі.  Виступали для шкіл, інтернатів, пацієнтів лікарень і дітей з інвалідністю. Художній керівник розповідає: одразу готувалися показувати виставу для різних глядачів.

«Половина наших глядачів – діти з особливими потребами. І якщо ми зробили кілька заготовок гри, приїхали на місце і бачимо, що тут переважають візочники, вони не зможуть витримати хореографічну складову через свої особливості, то в нас має бути план B, C, D», — говорить художній керівник студентського соціального театру «EX LIBRIS» Марина Каранда.

Допомагали опанувати акторське мистецтво студентам-волонтерам професійні актори. Один із таких – провідний актор Чернігівського драмтеатру Євген Бондар. Він провів майстер-класи з акторської майстерності та показав, як правильно технічно здійснювати падіння та фехтування, аби не отримати травму на сцені. А в процесі підготовки вистави несподівано для себе сам відчув себе у новій ролі.

«Було цікаво, тому що працювати з ними, наприклад, на майстер-класах – це одне. Тому що ми навчаємось чогось нового, а от репетиція вистави – це зовсім інше. Тим паче, я не режисер, а просто актор. Було дуже цікаво відчути себе у новій ролі», — відзначає актор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка Євген Бондар.

Студенти від такого досвіду та проведення дозвілля також у захваті. А з кожним виступом стають тільки впевненішими в собі.

«Дебют. Так там хвилювався. Тому що там зала була розрахована приблизно на 300 глядачів, а прийшло значно більше, люди навіть стояли. Але коли були наступного разу на виїзді, то це вже було краще. Не було хвилювання, а тільки позитивні емоції», — розповідає студент філологічного факультету НУЧК імені Т.Г. Шевченка Ярослав Сінчук.

На майбутнє актори та керівники організацій сподіваються, що це не останній проект, і обіцяють й надалі радувати глядачів цікавими постановками.

Журналіст: Марина Шолох

Оператор: Сергій Бутько  

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button