Суспільство (відео)

Чернігівську міську раду наділили низьким рівнем публічності (Відео)

11-те місце в національному рейтингу публічності міських рад посів чернігівський муніципалітет. Порівняно з попереднім роком, це на 6 пунктів вище завдяки впровадженню електронних петицій, використанню системи закупівлі «Прозоро» та оприлюдненню генплану міста на сайті міськради. Та все одно рівень її публічності залишається низьким. Про результати дослідження розповіли учасники проекту.

 «Індекс публічності – це практичний інструмент, що дає змогу з усіх сторін оцінити підзвітність муніципальних інституцій, їх взаємодію із громадськістю, активна фаза моніторингу тривала з кінця жовтня до кінця листопада», — учасник кампанії «Вимірювання індексу публічності місцевого самоврядування»

Наталія Вісканець.

 «Йдеться не тільки про доступ до публічної інформації, а й про практичні речі — це доступ до приміщень роботи колегіальних органів, можливість потрапити до міської ради неповносправній особі, оприлюднення документації, наповнення сайтів, параметрів багато, їх понад 200», — менеджер проектів Поліського фонду міжнародних і регіональних досліджень Ольга Рись.

Серед об’єктів дослідження – міський голова, який зайняв 11-те місце в рейтингу, депутатський корпус і виконавчі органи влади. Останніх високо оцінили за надання адміністративних послуг і доступ до публічної інформації. Проблемою ж виконавчої влади та депутатів залишається підзвітність.

«Оприлюднюється не вся підзвітна інформація, виконавчі органи не звітують на сесіях, перед громадою, але всі ці моменти закріплені законодавством», — — менеджер проектів Поліського фонду міжнародних і регіональних досліджень Ольга Рись.

Ольга Рись також зазначила: проведені дослідження скоріш кількісні, ніж якісні. Учасники проекту не оцінювали ефективність комунікації з громадськістю, лише наявні інструменти взаємодії влади та громади.

«У містах є інструменти участі, місцеві ініціативи, громадські слухання, але фактично вони не працюють, залишаються іміджевими проектами міської ради, а не майданчиком комунікації і вирішення якогось питання поставити 0 за те, що влада не використовує цей інструмент, ми не можемо», — менеджер проектів Поліського фонду міжнародних і регіональних досліджень Ольга Рись.

Учасники дослідження зазначають: результати викладуть у звіті, який передадуть до міської ради.

Ще статті по темі

Back to top button