Суспільство (відео)

Чернігівці не дружать із літерою «ґ» (Відео)

Кілька останніх років українці почали масово переходити на спілкування рідною мовою. Чернігів поки що пасе задніх. Минулого року в місті провели дослідження: серед населення 75 % володіють українською мовою, проте лише 15% спілкуються нею.

Тож ЧЕline вирішив перевірити рівень обізнаності чернігівців, зокрема з каверзною літерою «ґ».

-Буква «ґ» в українській мові, знаєте?

 – Знаємо. А слова, де вона використовується?

– Знаємо.

– А назвіть.

– Зараз так швидко – ні.

— Гарбуз, ґудзик може бути, слово…Дуже рідко говорю українською, тут регіон такий, більше російськомовний.

Зобразити писану літеру виявилось ще складнішим завданням.

«Я думаю, що це ось так, я не пам’ятаю, мені соромно», — чернігівка Ксенія Новосьолова.

«Коли я навчалася, вона була… — А писану? – А писану… хм… Як писана пишеться. Студенти?», — чернігівка Тетяна Панчевська.

До речі, мало хто знає, як знайти цю літеру на комп’ютерній клавіатурі. Комбінація проста – натискаємо праву клавішу Аlt в поєднанні з «г».

Сама літера «Ґ» виникла ще у праслов’янський період, розповідають філологи. Тривалий час вона вживалася не послідовно, кілька разів її викреслювали з абетки під впливом інших мов. Остаточно до українського алфавіту її ввели у 1990-му році.

«На сьогодні в активному словнику українців приблизно 40 слів із звуком і літерою «ґ», але, якщо взяти словник Грінченка, то там приблизно 250, а в 11-томному словнику української мови приблизно. Багато слів ми вже призабули, ну, хто вживає слово «ґанж»? Це вада. Але всі скажуть: краще вада, ніж ґанж», — доцент кафедри української мови і літератури НУЧК ім. Т.Г. Шевченка Валентина Красавіна.

Вчити рідну мову ніколи не пізно, запевняють мовники, тим паче, в Чернігові вже три роки існують безкоштовні курси української мови. Цьогоріч кілька сотень чернігівців різного віку покращать свої знання солов’їної.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Кстати, комбінація «натискаємо праву клавішу Аlt в поєднанні з «г»., на моём ПК НЕ РАБОТАЕТ…

    1. Спробуйте Alt з правого боку клавіатури

Back to top button