Суспільство (відео)

Чернігівці поділилися власними рецептами куті та розповіли про родинні традиції на Святвечір (Відео)

Вечірня молитва у храмі, довгоочікувані зустрічі з рідними і, звісно, кутя з медом. Усе це об’єднує одне з найбільших християнських свят – Різдво Христове. Чернігівці поділилися з ЧЕline традиціями на Святвечір, що живуть у їхніх родинах, а також власними рецептами головної страви – куті.

– Яка у вас родинна традиція відзначати Різдво? – Ой, ну ми самі з села, з Березного, то їдемо в село, хоч живемо в Чернігові, до батьків, там і відзначаємо Різдво. Діти у нас ходять колядувати – Ангелінка і Сашка.– Бабуся частує стравами смачними? – Так. Вона готує кутю і багато різних салатів, м’ясо копчене.

У дитинстві бігали колядували, потім щедрували, а зараз із родиною.

Обов’язково будемо святкувати таке свято. Наготуємо м’ясних страв, салатів, запросимо родину – сина з онучкою та невісткою, а зранку до храму підемо обов’язково таке свято… от завжди чекаєш чогось доброго, просиш у Бога здоров’я, щоб у родини було благополуччя, і взагалі великі надії…

Приїде донечка, внучка, зять. Будемо обов’язково готувати кутю. Хоч мають стояти пісні страви, але наші не будуть пісні. – Ви любите смачно поїсти? – Так. У нас буде качка, хоч мають бути пісні страви.

— Якщо є можливість, то збираємося з родиною, готуємо 12 страв, посидимо та й усе.

— Зазвичай намагаємося дотримуватися традицій, щоб 12 страв на столі було, а так… удома, по-домашньому, треба вдома з родиною і без шуму. — До церкви не ходите? — Та ні, в нас це більше бабуся. – Яку мама кутю готує? – Рис і якісь там солодощі – родзинки, курага, чорнослив, щось таке приблизно.

Рис я беру, варю, потім додаю мед, мак, родзинки, ставлю у духовку, воно розпарюється, така хороша і 12 страв – капусту свою, помідори свої, огірочки свої, варенички з картоплею і капустою, от ще зроблю салат «Весняний» — із зеленим салатом, цибулею. – А для кого накриваєте такий шикарний стіл? У мене дуже багато друзів, я люблю, коли вони приходять у гості, люблю їх пригощати тим, що у мене є.

Зараз дуже не розженешся, бо зарплата маленька. Традиційно олів’є, оселедець, картопля, 16 страв не виходить. – А кутя буде? – Так. – А який у вас рецепт? – Звичайний. Варю пшеничку, а потім додаю родзинки, мак.

— Який у вас рецепт куті? – Окремо варю рис, родзинки, додаю грецькі горіхи, варю узвар із сухофруктів. А потім оце все змішую – рис та узвар, а також додаю родзинки. Оце таку кутю я роблю. – Вона смачна така кутя? – Так, а ще ж мед. Приходьте до нас. – Добре, ми прийдемо до вас.

— Мама кутю дома готує?- Так. Це найкраща страва, яку ми любимо.

— Вітаємо усіх з Різдвом Христовим і бажаємо вам любити, бути коханими, нехай буде мир і гарне сонечко над нами, і нехай воно нас гріє, і сніг нехай випаде. І нехай усі ваші бажання здійснюються.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button