Суспільство (відео)

Чернігівці розповіли про різдвяні традиції у їхніх родинах (Відео)

ЧЕline поцікавився у чернігівців як вони зазвичай готуються до свята Різдва Христового.

— Стіл накриваємо. А які головні страви на вашому столі? Олів’є, печінковий торт. А кутя? А що це таке? Ну, така каша, на Різдво готують. Ні.

— Кутю готуємо, до церкви ходимо не завжди, часто до нас у гості хрещеники приходять у ці свята, є така традиція. Раніше ми збиралися і вчили колядки, і разом із родиною ходили до знайомих колядувати, а зараз діти повиростали і їм не дуже цікаво цим займатися.

— Готуємося, як усі – кутю варимо, стараємося 12 страв, постуємо цього дня.

— Кутю готуємо, тільки ж не з перловки, як годиться, а з рису чи гречки, що діти люблять, з родзинками, як і заведено.

— Як наша влада, от у неї пенсія 1 100, так у гробу вона бачила те Різдво і все інше.

— Варимо кутю, але ніхто її не їсть. Чого? Ну, бо ми сучасні вже, батьки наші і співали, і загукали, і виносили ту кутю, і рукавички вдягали. А у нас так – стіл накрили і повечеряли.

— Готуємося кататися на ковзанах. На Різдво? На Різдво також. Будемо кататися кожного дня, а є у вас сімейна традиція, як Різдво відзначати? За сімейним столом із 12 пісними стравами.

— От Різдво, це ж таке особливе свято. Так, це особливе свято. Ісус Христос родився. Хороше свято. Як ви зазвичай проводите різдвяний вечір 6 січня? Треба кутю варить. Узвар треба варить, 12 страв треба, але не виходить 12, що є — те є, а так до церкви ходжу.

—  Побажайте людям щось до Різдва. Щоб був мир, здоров’я і щоб удача супроводжувала постійно.

Ще статті по темі

Back to top button