Суспільство (відео)

Чернігівці вшанували пам’ять жертв Голодомору (Відео)

«Я хочу щось розпитати у батька, а він починає говорити і починають сльози текти – це людина, яка пройшла війну уявіть», — чернігівка Надія Батий.

Покійний батько Надії пережив Голодомор 32-33 років. У ті страшні часи йому було всього 7 років.

Ця тема у жінки викликає щем у серці і вона разом з іншими чернігівцями суботнього вечора прийшла до стін П’ятницької церкви аби вшанувати пам’ять мільйонів загиблих від голоду у радянські часи. Священослужбовці за жертвами геноциду відправили заупокійну літію.

«Мільйони заморених були жертвою нелюдського більшовицького режиму. Але їхня жертва була немарною, як невинно вбиті, вони постали перед богом у молитві», — Архієпископ Чернігівський  і Ніжинський Євстратій.

День пам’яті жертв голодоморів відзначається в останню суботу листопада. По всій Україні рівно о 16:00 цього дня пройшла хвилина мовчання.

І досі достеменно не відомо точну цифру загиблих від глоду тих часів, вона коливається від 4 до 7 та навіть 10 мільйонів жителів України. Людські втрати під час Голодомору історики співставляють тільки із кількістю загиблих під час Другої Світової війни.

«Вдумайтеся, за 8-9 місяців цього геноциду ми недорахувалися 362 703 людей. А під час двох повних років німецької окупації Чернігівської області загинуло 127 тисяч людей, так тож була війна», — представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Постраждали не тільки віддалені села Чернігівщини, у самому місті від голоду померло більше 3.5 тисяч  чернігівців. У цей день українці запалюють свічки в пам’ять про невинних жертв тієї страшної трагедії.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор В’ячеслав Скрипник

Ще статті по темі

Back to top button