Суспільство (відео)

Чи залишиться найцінніша ікона Чернігова в стінах Єлецького монастиря? (Відео)

З Єлецького Успенського монастиря в Чернігові можуть забрати один із головних образів – ікону Божої Матері.

Чутки про це з’явилися після того, як минулого місяця до жіночого монастиря забралися злодії й викрали пожертви, золоті та срібні хрестики, а з ікони Божої Матері познімали прикраси.

Окрім збитків, зловмисники могли завдати шкоди й самій святині, занепокоїлися в Чернігівському історичному музеї імені Тарновського. І вирішили показати ікону столичним реставраторам. Однак монахині та парафіяни побачили в цих діях злий умисел.

«Під приводом реставрації музей хоче забрати цю ікону. Звісно, ікона підлягає реставрації, але ми хочемо, щоб її реставрували в нас. Ми маємо приміщення для цього і всі умови. Нехай приїздить із Києва спеціаліст і реставрує, але тільки на місці», — коментує монахиня Єлецького монастиря.

Насторожив людей і той факт, що після інциденту з крадіями музейники в односторонньому порядку розірвали договір із монастирем.

«Згідно з договором, у разі пошкодження або зайвого втручання монастир мав негайно сповістити музей. На жаль, цього не було зроблено. Тому було прийнято рішення в односторонньому порядку розірвати угоду. Ми офіційно повідомили про ці свої наміри, але як ви могли пересвідчитися – ікона знаходиться в церкві, ніхто її не приїхав і не забрав», — коментує директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського Сергій Лаєвський.

Аби не збурювати вірян, художника-реставратора вищої кваліфікаційної категорії Тетяну Бичко попросили приїхати до Чернігова. Ця новина зібрала в храмі мало не всіх парафіян, які прийшли захистити свою святиню та завадити її вивезенню.

 «Я не можу її віддати, нехай мене заберуть, але ікони ми не віддамо в жодному разі».

«Я проти, тому що вона захисниця наша, ми молимося їй, ми віримо їй, вона допомагає нам і ми слізно проситимемо, щоб вона залишилася», — наголошують віряни.

Після тривалої дискусії під пильним оком вірян просто в Петропавлівській церкві спеціалісти оглянули ікону, взяли всі необхідні аналізи й – що найголовніше для людей – повернули її на місце. Висновки експерти мають оголосити приблизно за тиждень і вже тоді буде вирішуватися подальша доля святині.

«Те, що я побачила очима, зовсім не відповідає тому, що ми побачимо на обладнанні. Але, на мій погляд, візуально, я можу сказати, що ікона потребує реставрації, бо там є і взбугрювання фарбових шарів, ґрунту. Також ми взяли мікробіологічний аналіз на існування плісняви та бактерій.

Ми нічого поганого ні іконі, ні громаді не збираємося робити, і якщо зможемо, зробимо так, щоб усе було на своїх місцях, щоб усе було добре – і ікона врятована, і люди задоволені», — розповіла після поверхневого огляду образу Тетяна Бичко.

Заспокоює збурену громаду й директор музейного закладу Сергій Лаєвський.

«Ікона як перебувала в Петропавлівській церкві Єлецького Святоуспенського монастиря, так і продовжує тут знаходитися, навіть попри ті юридичні обставини, які можуть цьому зашкодити. Бо ми розуміємо, яке значення ця святиня має і для Чернігова, і для монастиря.

Ікона реставрувалася в 1954-1955 роках, в 1988 році – ми бачимо, яка відстань між тими реставраціями. Настав цей час.

Щойно акт обстеження буде готовий, ми знову зберемося і будемо про це говорити, бо ми всі зацікавлені в тому, щоб ікона ще багато століть продовжувала нас радувати, творити чуда і бути в гарному стані», — розповів директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.В.Тарновського Сергій Лаєвський.

Як відомо, ікона Божої Матері датується ХVII століттям, до Чернігова була привезена в 1676 році на Водохресну ярмарку, де її придбав меценат Костянтин Мезапета та подарував відновнику Єлецького храму Єніці Галятовському. Нині на молитву до ікони постійно йдуть чернігівці, багато з них, за словами монахинь, отримали зцілення.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button