Суспільство (відео)

Чи згодні чернігівці на скасування весняних свят? (Відео)

Український  інститут національної пам’яті пропонує впорядкувати календар державних свят і пам’ятних днів в Україні.

Так, на розгляд парламенту вже підготовлено законопроект, автори якого пропонують зменшити кількість державних вихідних до 9 замість наявних 11 – відмовитися від вихідних 1-2 травня, а також замінити 8 березня на Шевченківський день (9 березня), День перемоги – на День пам’яті і примирення (8 травня), а понеділок після Трійці у травні-червні – на День сім’ї у вересні.

16934045_1871574073125801_1699818842_n

Таку ініціативу істориків підтримують і економісти, стверджуючи, що кожен вихідний суттєво б’є по гаманцях українців.

Та спершу це питання винесли на громадські обговорення. І якщо спиратися на реакцію чернігівців, громадськість здебільшого, м’яко кажучи, не в захваті:

— Воно було весь час – Жіночий день, прекрасне свято весни, як на мене – нехай би так і було. 1-2 Травня нехай би були, і так цих свят немає, одні неприємності.

— 8 Березня, я вважаю, можна скасувати. Я скептично ставлюся до цього свята, тому що жінок треба шанувати кожного дня, а не раз на рік.

— Свята є свята, жіноче 8 Березня весь світ святкує, напевно. Тому неправильно вони вирішують.

— 8 Березня – це наше свято, жіноче. Хоч чоловіки згадають, що у нас є жінки. 9 Травня – це свято батьків, які поклали своє життя, тому, я вважаю, що воно має залишитись. А 1 Травня – це свято трудящих, і мені воно не заважає. В принципі, люди їдуть на городи, працюють, тому я вважаю – вони мають залишитися.

— Вихідні – вони були й повинні бути, ми вже звикли до них ще з радянських часів. Тим паче 8 Березня – свято жінок. Також 9 Травня – треба вшанувати ветеранів, які захищали нашу країну від загарбників.

— Вихідні є вихідні, це завжди свято, радість якась. Можливо, треба щось змінити, але скасовувати взагалі не варто.

— Це пережитки радянської тоталітарної ідеології, придумали Клара Цеткін і Роза Люксембург 8 березня. Є День матері, друга неділя травня, здається. Жінок узагалі треба кожен день цінувати, а не тільки на 8 Березня приносити якісь цукерки. 1 Травня однозначно треба скасовувати, а 9 – можливо, 8 травня зробити, як у всій Європі, вихідний, тому що капітуляція була підписана не 9, а 8 травня.

До речі, в совдепії майже 20 років не відзначали 9 Травня, лише з приходом Брежнєва у 1965 році почали відзначати. До ветеранів ставилися дуже погано аж до 70-х років, потім лише, коли багато вже їх померли, почали шанувати.

Нагадаємо, за словами голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, скасовуються не свята, а вихідні під час свят.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Правильно сказала жінка — любити і цінувати треба щодня, а не тільки 8 березня!

Back to top button