Суспільство (відео)

Остер смердить на всю округу: річка перетворюється на зону відчуження (Відео)

Вода в Острі наповнюється киснем, – прозвітував заступник начальника Деснянського басейного управління Вадим Потапенко.

Як вона відновлюється, ми вирішили переконатися на власні очі.

Нині в Острі на останній дамбі всюди, де тільки можна, – заборонні надписи «Купатися заборонено». А ще кілька тижнів тому тут не лише купалися, а ще й приймали водні процедури під оцим водоспадом. Тоді вода була прозора і корисна. Нині – смердюча та чорна.

Попід берегом збирається брудна піна. А карасики вистрибують на поверхню води – так хапають повітря.

— Вона ж жива. Принаймні я мертвої не бачив. Вода без запаху, принаймні пахне вона звичайною болотною водою. Жодного аміаку я там не відчув, — розповідає Вадим Потапенко, заступник начальника Деснянського басейного управління.

Містяни запевняють: зазвичай їхня річка прозора, і навіть болотом вона ніколи не смерділа.

Щойно із Остеркою сталася біда, на цій дамбі виставили поліцейський блокпост, аби ніхто із місцевих мешканців не спустив брудну воду в Десну. Шлюзи тут були зачинені. Нині блокпост прибрали, а шлюзи відкрили наполовину.

Та від того вода не стала прозорішою. Микола Симончук – сусід найголовнішого пляжу міста. Та купатися не наважується.

— Річка перетворилася на зону відчуження, сюди вже нікому не можна.

За старою звичкою він щоранку відвідує Остер. Свій діагноз річці він ще не поставив, та попередні спростовує.

— Якщо взяти аж до Козельця, то немає тут боліт жодних, які потрапили б у воду, — стверджує Михайло Симончук.

До Десни остерцям більше п’яти кілометрів пішки, та відпочивали зазвичай усі тут.

Брудна вода і дивний осад відлякують мешканців Остра від улюбленого місця відпочинку. Тут зазвичай відпочиває більш ніж двісті мешканців.

Неглибоку і неагресивну річку тут ніжно називали Остеркою. Її береги завжди були зеленими, це воді ніколи не шкодило.

— Вода була чиста до самого низу, чиста й прозора, колір жовтуватий, бо йодована вона і корисна. Дітлахи наші полюбляли її дуже, — запевняє Володимир Хоменко, заступник голови м. Остер.

Після останнього дощу аналіз води знову невтішний – рівень кисню падає, переконують спеціалісти. Мовляв, якщо річку не почистять, вона взагалі зникне. А поки що вони постійно беруть проби. Більше переймаються Десною, аби, не дай Боже, ці нечистоти не потрапили туди, —

— Ми відідрали і постійно відбираємо проби в Десні. Трохи нижче за течією десь ось тут, км 30 вниз. Щоб відбулося змішування. Так от, у воді Десни кисень нижче 70 мл\грам на літр у воді не падав, — Вадим Потапенко.

Містянам пояснили, бруд у річку занесли дощові води, що вийшли з боліт. Хоча експерти заперечують цю причину. Переконують, дощ живить річку.

— Дощ же наповнює річку, а тоді відбувається пришвидшення руху і звідси ж кисень з’являється, — розповідає Олександр Федун, науковознавець.

Місцевим мешканцям водники радять чистити територію своєї річки. Мовляв, така біда могла статися через надмірні кущі та водорості.

Ще статті по темі

Back to top button