Суспільство (відео)

Чума свиней у Куликівці: клуби диму й обурені селяни (Відео)

Африканська чума свиней, спалахи якої періодично виникають у різних куточках області, охопила одного з найбільших місцевих виробників м’ясної продукції – фермерське господарство «Колос», що в Куликівці.

«Підтвердилась африканська чума свиней. Мені особисто зателефонували о пів на першу ночі, що чума підтвердилась. Ми негайно серед ночі зібрали групу на виїзд», — розповідає в.о. керівника «Держпродспоживслужби» в Куликівському районі Анатолій Губський.

У неділю на початку жовтня виявили перших хворих тварин, а вже вночі цього ж дня був підтверджений невтішний діагноз. У районі одразу була створена надзвичайна протиепізоотична комісія при райдержадміністрації, головна мета якої – не випустити чуму з території фермерського господарства «Колос».

«Не пустити чуму в населений пункт. Це сьогодні наше головне завдання, щоб вона не поширилась. Втрати і так великі. А якщо чума вийде в населений пункт, втрати будуть значні для людей», — зазначає голова державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, перший заступник голови Куликівської РДА Петро Єрко.

На сьогодні силами служби з надзвичайних ситуацій і ветлікарями забито та спалюється 230 голів свиней із одного фермерського комплексу «Колоса», де виявили «чумних» тварин. Клуби диму заполонили окраїни Куликівки та прилеглі поля.

Після виявлення хвороби перед фермою був виставлений контрольно-пропускний пункт у складі фахівців ветеринарної медицини та поліції.

«У цьому господарстві «Колос» – чума свиней, підтвердилась лабораторно. Ми охороняємо пост, контролюємо заїзд і виїзд автомобілів», — розповідає завідувач Дрімайлівської дільниці ветеринарної медицини Наталія Харченко.

Чума свиней – вірус, що дуже швидко поширюється, довго зберігається при нормальних і низьких температурах. Гине, починаючи тільки від температури 60 градусів і вище. Ми поцікавились, чи може центральний магазин Куликівки, який офіційно продає продукцію «Колоса», бути подальшим переносником хвороби.

«З СФГ «Колос» або «Ратибор» ковбаси в продажу є? Продаються. Але це ж не обов’язково, що це сьогоднішній забій свиней. У нас же є холодильні камери. Це зі старого забою. Плюс до того в нас же ще яловичина», — зазначає продавець магазину, що використовує сировину СФГ «Колос» Олеся Михайлівна.

Загалом люди налякані й обурені такою ситуацією, адже минулого року, коли чума була виявлена в приватному секторі села Хибалівка цього ж району, спалили до ста свиней, які належали людям. Сьогодні ж свиней у зоні карантину змушують забивати та використовувати тільки для власного харчування.

«Люди зазнали великих економічних втрат. Хто відповість? Люди порізали не сто вісімдесят, а вісімдесят кілограмів. У нас казали: якщо не поріжете до третьої години дня, поросята всі згорять».

«Звісно, у нас ферма є. І воно й виникло. Воно до цього йшло. Шкода, звісно, і страшно. Якщо багато свиней, скільки вони харчів з’їли. Зараз порізати, а потім розвести його як?»

«Які люди багаті, то вони відкупляться. А я збитків зазнала, і в мене в сім’ї семеро осіб».

«Є спеціальні заходи. Треба було обробити цих свиней. Їх обробили чи ні?»

«До них не летить поряд у сарай. А летить до нас».

Також громада Куликівки обурена, що інформація про чуму, за їхніми словами, взагалі закрита, доноситься до людей не в повному обсязі або викривленою.

«Мені образливо за цю будівлю, за тих, хто тут сидить. Для кожного, хто держить хоч одне порося, тому що це не тільки гроші великі. Людина харчується з такою мізерною заробітною платою. Мені образливо».

«На «Колосі»? Ні, що саме на «Колосі» – я не чув».

«Якщо це справді, то це страшно. Ну, якщо це тільки розмови людські. А в нас це часто».

Спеціалісти наголошують, щоб люди не боялися за своє здоров’я, адже ця хвороба не становить для них загрози. Також фахівці радять усім, хто тримає свиней, звертатися до них за будь-яких ознак хвороби тварини, навіть якщо свиня просто відмовляється від їжі. Адже якщо африканську чуму виявлять у приватних обійстях, свиней забиватимуть і спалюватимуть. Тому замовчувати правду в цих умовах рівнозначно злочину.

«По селу немає ні листочка, нічого. Ну, що немає фарби в принтерах? Немає інформації».

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button