Суспільство (відео)

Дебатні клуби й Школа громадських активістів – корюківська молодь йде в ногу з часом (Відео)

Мрійте і дійте – під таким девізом шостий рік поспіль працює активна прогресивна молодь Корюківки на благо рідного містечка. Тоді, в 2011-му, вони тільки повернулися з університетів, шукали альтернативу байдикуванню і знайшли її одне в одному.

«Потреба була, ми хотіли, в нас одна команда молода, ми повернулися з університетів, горіли, бажали щось робити в місті. Тому така з’явилась потреба і ми нею скористалися», – розповідає Володимир Онищук, голова ГО «Альтернатива».

Заснувати молодіжну громадську організацію «Альтернатива» виявилося легше, ніж потім користуватися всіма її можливостями й розібратися в специфіці роботи «третього сектору».

«Неля Лавриненко є для мене своєрідною громадською мамою, а Павло Пущенко, хоч і молоді вони, – громадським татом. Тому що це ті люди, які мене запросили на семінари, які навчали правильно писати проекти, правильно шукати кошти, оці страшні слова «фандрейзинг», «адвокасі». Для мене це було страшне щось, а зараз я розумію, що на той час це був великий поштовх», – наголошує Володимир Онищук, голова ГО «Альтернатива».

Стартовим проектом «альтернативівців» був збір коштів і побудова першого й на той час єдиного в місті сучасного дитячого майданчика. Вони зняли відеоролик, провели опитування місцевих жителів, написали грантовий проект – і за три місяці зібрали необхідну суму.

«Завдяки різним дитячим фестивалям, які ми тоді засновували, різним попутнім проектам, ми назбирали доволі велику суму – близько 20 тисяч гривень. І міська рада на сесії порушила це питання: ну, як це так, громадськість, молодь, діти збирають, а ми от будемо пасти задніх?! Вони додали ще 30 тисяч – і ми за ці кошти, разом скооперувавшись, поставили майданчик, який є сьогодні символом початку співпраці влади й громади в нашому місті», – згадує Володимир Онищук, голова ГО «Альтернатива».

Далі одна за одною народжувалися різноманітні акції, тематичні клуби, різдвяні вертепи, аматорські театри, фестивалі, та головне – народилася віра в себе й у власні сили.

«Усі проекти – це відповідь на те, що чогось не вистачає, чогось немає і необхідно якусь проблему вирішити. І молодь, яка до нас прийшла, вона повірила в те, що, об’єднавшись, можна щось змінити в нашому містечку на краще», – зізнається Володимир Онищук, голова ГО «Альтернатива».

Із часом єднатися навколо «альтернативівців» почали цілими сім’ями. Так, гуртом на базі районної дитячої бібліотеки корюківцям вдалося облаштувати сучасний і по-домашньому затишний арт-простір «Bookіторія».

«Батьки, мами, дітки, бабусі клеїли шпалери, збивали з піддонів, робили меблі, фарбували. Ми запросили професійну художницю з Києва, мою знайому. Вона розмалювала нам двері, різні речі, які здавалося нереально відновити. Спільними зусиллями відновили, купили плазмовий телевізор, 3D-окуляри, щоб діти могли дивитися, меблі, шафи», – каже Володимир Онищук, голова ГО «Альтернатива».

Фестиваль для дітей і батьків «Смугастий равлик», започаткований громадською організацією «Альтернатива», став таким популярним серед корюківської малечі, що згодом переріс у «Равлика на канікулах» і почав подорожувати іншими районами області. Натомість Корюківку за останній час відвідала ціла плеяда відомих і талановитих українців – письменники брати Капранови, Олена Печорна, мандрівник-мотоцикліст Валерій Кришень і багато інших.

«Я думав «Та хто сюди приїде в цю Богом забиту Корюківку на краю України». Але мені хотілося, щоб сюди до нас приїжджали люди, які надихали б своїм прикладом, що варто прагнути і щось змінювати у своєму навіть маленькому містечку. Тому я запросив братів Капранових. Вони з Майдану, якраз це тоді було 19 січня, як я зараз пам’ятаю, тоді був розпал тих трагічних подій, вони пахли цим димом Майдану, приїхали до нас», –  наголосив Володимир Онищук, голова ГО «Альтернатива».

У планах молодих і амбітних «альтернативівців» – рости й розвиватися. А для цього вони надумали організувати на базі Корюківки «Школу громадської активності». Крім того, вже наприкінці листопада активісти чекають у себе гостей з Дніпра, що займаються організацією дебатних клубів.

«Вони захотіли до нас приїхати й провести семінар, щоб у Корюківці організувати такий дебатний клуб або команду, і не одну, в школах. Зацікавити насамперед вчителів, перший буде семінар для вчителів, а потім і для молоді, старшокласників, щоб ми могли їздити на різні змагання як українського, так і, сподіваємося, міжнародного рівня», – ділиться планами Володимир Онищук, голова ГО «Альтернатива».

Володимир наголошує – громадська організація працює як годинниковий механізм. У ньому кожна деталь має свою функцію, але першочергове завдання – це «завестися».

«Доволі мало просто мріяти, варто засукати рукави і довго, наполегливо працювати, щоб досягти якогось конкретного результату. І все, що ми маємо, це наслідок того, що в команді є люди, які біжать не стометрівку, а біжать марафонську дистанцію і готові її бігти», – констатує Володимир Онищук.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button