Суспільство (відео)

Децентралізаційні успіхи Парафіївської громади (Відео)

Три роки тому в Ічнянському районі Парафіївська селищна рада дала згоду взяти участь у пілотному проекті об’єднання територіальних громад.

У 2015 році Парафіївка стала центром ОТГ, до якої ввійшли чотири сільські ради – Іваницька, Петрушівська, Южненська, Мартинівська.

Об’єднана територіальна громада вже налічує вісімнадцять населених пунктів, у яких проживають понад шість тисяч осіб. На території громади є три загальноосвітні школи, п’ять дитячих садочків, музична школа, п’ять будинків культури, дві лікарські амбулаторії.

«У 2016 році бюджет був розрахований на 23 млн, але надійшло 33 млн. На 10 млн було перевиконання цього бюджету і, крім того, ще нам надали приблизно 6 млн на розвиток соціальної інфраструктури об’єднаної територіальної громади», — селищна голова Парафіївської ОТГ Валентина Карпенко.

За кошти, що були виділені на соціальний розвиток інфраструктури, насамперед зробили капітальний ремонт шкіл і дитячих садків.

«Я пам’ятаю, який це був садочок, на нього ніхто ніколи не звертав уваги, а як оце стала Валентина Федорівна, вона за нас взялася і допомагає постійно, дякуємо, і батьки були у захваті, коли відкрились, батьки йшли сюди як у казку»,вихователь Парафіївського дитячого садочка «Малятко» Махно Надія.

«Коли в нас розпочалося об’єднання територіальної громади, школа наша дуже гарно відчула ці змін, тому що сама школа змінилася, зовні почалися ремонтні роботи, дах потребував ремонту. У школі стало значно тепліше, зручніше і значно кращі умови стали»,заступник директора з виховної роботи Парафіївської загальноосвітньої школи I – III ступенів Бондаренко Наталія.

Жителі Парафіївки теж задоволені приголомшливими змінами, адже насамперед усе робиться для них.

«Значні зміни відбулися, дуже багато за цей рік змогли зробити в громаді, соціальній інфраструктурі, відкрили свій центр первинної медико-санітарної допомоги побільшало можливостей»,жителька Парафіївки Олена.

«Садок, ремонт один, другий, у школі ремонт, відчуваються зміни»,жителька Парафіївки Олена.

У 2016 році в Парафіївці закрили району лікарню, таке рішення прийняла Ічнянська районна рада. Жителі були дуже обурені, але депутати ОТГ ухвалили рішення на цій базі створити новий Центр первинної медико-санітарної допомоги. Нещодавно на другому поверсі почало працювати стаціонарне відділення для тимчасового та постійного перебування самотніх стариків, інвалідів і людей, які потрапили в скрутне становище.

«Завдяки громаді створився територіальний центр, на сьогодні дійсно багато людей, які потребують сторонньої допомоги, постійної допомоги, медичного нагляду чотириразове харчування, у нас є пральня, чисті умови, санітари, які добре працюють і дивляться за нашими підопічними»,директор територіального центру обслуговування Вікторія Христюк.

Децентралізація позитивно позначилася на об’єднаній громаді Парафіївки. Попереду ще багато невирішених проблем, зокрема ремонт доріг. Над цим нині працює Валентина Карпенко, яку обрали головою за працьовитість і чесність.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button