Суспільство (відео)

Децентралізація має зупинити деградацію села (Відео)

Об’єднані територіальні громади – це крок до глибинної євроінтеграції. Саме цю тему обговорювали громадські діячі на круглому столі в Чернігові, напередодні майбутніх виборів голів новостворених громад.

— Центральна виборча комісія на 11 і 18 грудня призначила вибори в 11 об’єднаних територіальних громадах, — Богдан Кашка, представник відділу адміністрування державного реєстру виборців Чернігівської ОДА.

Позмагаються очолити «дитя децентралізації» на територіях із центрами в Острі, Батурині, Мрині, Гончарівську та Лосинівці 11 грудня, а в Михайло-Коцюбинську, Коропі, Іванівці, Корюківці, Носівці та Сновську вибиратимуть 18 грудня. Учасники заходу вкотре наголосили, що створені громади були скоріш усупереч місцевим державним адміністраціям, аніж за їх підтримки.

— Коли спілкувалися з сільськими головами, які були не проти розпочати процес об’єднання, але в приватній бесіді скаржилися на ті перепони з боку районних державних адміністрацій, обласної адміністрації, — Віктор Тарасов, депутат чернігівської міської ради.

Присутні зійшлися на думці, що децентралізаційні процеси є надзвичайно важливими, і надалі саме вони мають зупинити деградацію українських сіл.

— 90% на тренінгу з цілепокладання єдиною своєю ціллю ставить – виїхати із села. Наша молодь росте і розуміє, що в селі немає перспективи. Це дуже погано і, я думаю, у нас є можливість це змінити. Зараз, — Ірина Богатенко, творче об’єднання «Школа лідерів».

Загалом головним мотиватором об’єднання в громади має стати фінансовий чинник. Так, за словами учасників круглого столу, об’єднана громада може претендувати на 60 % податку на доходи фізичних осіб, а села, що залишаються в старій системі, отримають нуль – їхні кошти забере собі районна влада.

Ще статті по темі

Back to top button