Суспільство (відео)

Децентралізація на Козелеччині: порушити закон, аби відстояти власні інтереси (Відео)

Децентралізаційний хаос влаштовують чиновники Козелеччини. Нещодавно створена Козелецька об’єднана громада ще не встигла як слід стати на ноги та бути спроможною, як уже почала ігнорувати закони й методики об’єднання. Тут застосовують застарілі деспотичні методи: один район – одна громада. А відтак Козелецька селищна рада пропонує долучитися до них трьом віддаленим селам: Чемеру, Красилівці та Хрещатому. Жодне з них не межує із Козелецькою громадою, та й відстань сягає далеко за тридцять кілометрів, хоч, згідно з методикою, повинно бути не більше 25.

«А для чого закон і методика, а як ці посадові особи виконують свої обов’язки? Хто підписує висновки? Хто повинен контролювати? У мене вже є запитання. До Козелецької ОТГ увійшла Омелянівська сільська рада, яка немає меж, як вона може увійти?» — дивується голова виконавчої дирекції асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко.

Запитань більше, аніж відповідей, однак Козелецька громада ще не має власного бюджету та плану розвитку громад.

«Я не знаю, яким чином, але сервіс ми людям забезпечимо», — переконує заступник селищного голови Микола Чемерис.

Керується лише власними амбіціями та лякає посадовцями з облдержадміністрації. Мовляв, цей процес погоджує напряму з першим заступником голови ОДА.

«Це не порушення закону я вважаю. Ми на перспективу працюємо. Усі ці села межують із нашими Патютами. Коли вони увійдуть, ми в комплексі приєднаємо Красилівку, Надинівку та Хрещати. Ми говоримо про комплекс», — наголошує заступник селищного голови Микола Чемерис.

Один район – одна громада, це дійсно позиція Леоніда Сахневича, навіть якщо вона суперечить закону України. Однак таке напряму шкодить мешканцям населених пунктів, адже поруч є успішна й прогресивна Кіптівська громада, що територіально підходить цим населеним пунктам.

«Сюди ми залучили низку грантів. Тут є інвестори. Кіптівська громада визнана Кабміном спроможною», — розповідає голова виконавчої дирекції асоціації сільських і селищних рад Ірина Грозенко.

Такому перспективному плану, який запропонували чиновники Козелеччини, дивується голова Кіптівської ОТГ Володимир Кучма

«Розмір цієї території понад 30 км. А згідно з методикою, 20-25. А якщо взяти Хрещате, то й Гальчин більше 40. Люди повинні соціальні послуги знаходити ось тут біля себе», — переконує голова Кіптівської ОТГС Володимир Кучма.

Голова виконавчої дирекції сільських і селищних рад уже написала відповідне звернення віце-прем’єр-міністру, а юристи готують оскаржувати таке незаконне рішення голови Козелецької селищної ради, адже головна мета децентралізації – наблизити послуги до людей і знищити бюрократично-тоталітарний режим районів.

 Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button