Суспільство (відео)

«Децентралізація — це трамплін для злету України», — Торбєєв (Відео)

Відомий чернігівський юрист Микола Торбєєв в ексклюзивному інтерв’ю ЧEline розповів про недоліки та переваги реформи децентралізації.

— На вашу думку , чим може стати для України децентралізація ?

— Децентралізація може стати для України трампліном, як це було у Китаї у 70-х роках. Розподіл адміністративних прав на південному сході Китаю стимулював стрімке економічнне зростання регіону.

— Чи існують перепони на шляху об’єднання громад ?

— Зовнішні чинники найбільш небезпечні. Україні нав’язують федералізацію під приводом децентралізації. Зокрема, це робиться Росією. У результаті ми маємо кримінально-сепаратистські анклави на Донбасі. Всередині країни місцеві феодали не хочуть втрачати доступ до ресурсів.   

— Як потрібно проводити децентралізацію, аби від неї була користь для людей ? 

— Не потрібно людям заважати. Головна проблема у чиновниках. Вони звикли керувати районами. Децентралізація передбачає широкі права людей. Їм потрібно розповідати про переваги, зацікавлювати їх. 

— В чому ж таки полягають переваги децентралізації ?

— Економічний чинник найголовніший. За перше півріччя року бюджети об’єднаних громад перевиконані у 5 разів. Ці гроші вони можуть вкладати у розвиток своїх громад : медицину, освіту. Це позитивний чинник подальшого розвитку. Люди стають власниками своїх земель.  

— А Чернігівщина відчула переваги об’єднання громад ?

— У нас діє 5 громад. Це пілотні проекти. Парафіївська громада перевиконала бюджет у 6 разів. Є тут три школи, 5 дитсадків, відкрилася додаткова група, будуються заводи. У Кіптях є перспективний план розвитку території. На підході Батуринська громада, де планують розвивати туризм.

— Чому ж тоді процес об’єднання громад проходить так повільно ?

— Відсутня інформаційна політика держави переваг. Люди бояться нових змін. За ці роки чиновники їх дурили. Люди зневірені, але є вдалі приклади. Треба долати чиновницькі перепони, спротив місцевих феодалів.

Чи все гаразд із законодавством щодо децентралізації ?

— Той закон є недосконалий. Є прогалини і колізії. Це перший крок. З часом це можна виправити. Потрібна політична воля.

Чому цей процесс відбувається на 25 році Незалежності ? Краще пізно, ніж ніколи ?

— Втілювати реформу потрібно було раніше, але краще пізно, ніж ніколи. Думаю, це буде знаковою подією на 25 році Незалежності.

Ще статті по темі

Back to top button