Суспільство (відео)

Діти будуть у теплі: вперше за багато років у Парафіївській ОТГ ремонтують школи і дитячі садки (Відео)

Вони молять Бога про гарну погоду, бо лише дощ може завадити грандіозній справі: у Парафіївці Ічнянського району нарешті взялися повністю ремонтувати дірявий дах на двох приміщеннях загальноосвітньої школи, одному з яких – майже сотня років.

Рятують сільський освітній центр усім колективом.

— Допомагаємо, щоб наша школа була красіва, — Тетяна Баранова, працівниця шкільної їдальні.

— Снимаем сейсач полностью шелевку, будем усиливать строптильную систему. Рядом со старой удет поверху ставить новую строптильную систему. Я думаю, что основные работы мы выполним к 1 сентября и все сделаем, — Степан Германюк,  будівельник.

Півтора мільйона гривень із бюджету Парафіївки виділили за заміну даху. Старий знімають повністю, бо він зносився. Останні кілька років, розповідає директор,  школу постійно заливало дощами, і дітям мало не капало на голови під час уроків.

— Ставили миски і плівку клали, щоб не протікал. Заливало і це викликало стурбованість таку в першу чергу і селищного голови, бо діти повинні у нормальних умовах навчатися, — Галина Петруша, директор Парафіївської ЗОШ І-ІІІ ст.

Але більше такої проблеми у Парафіївській школі не буде. До 1 вересня тут ще й  пластикові вікна поставлять, тож зиму учнівський і педколектив зустрінуть у теплі.

— Вона тепла і на сьогоднішній день, ал еще красивіша буде, — Галина Петруша, директор Парафіївської ЗОШ І-ІІІ ст.

Питання зі школою в Парафіївці намагалися вирішити і раніше. Зверталися до Ічнянської райдержадміністрації, проте там перед директором школи закривали двері, бо районний бюджет латав свої інші дірки. І лише  після того, як Парафіївська громада стала самостійною, пройшовши шлях децентралізації, майже 6 мільйонів гривень від Мінрегіонбуду об’єднані села  отримали на покращення об’єктів інфраструктури.

— Покращилось фінансування і шкіл, і дитсадочків. Садочки в Іваниці, Петрушівці, Южному взагалі із здивуванням поставилися до того, що можна якісь кошти брать на придбання матеріалів – чи пральний порошок, чи якісь дезінфікуючі засоби, у них і на це ніколи не було коштів, ну а ми виділяємо, — Валентина Карпенко, голова Парафіївської  об’єднаної територіальної громади.

Валентина Карпенко хвалиться, що знайшли гроші в сільському  бюджеті – 700 тисяч гривень – і на новий шкільний автобус. Його громада селища отримала цього понеділка.

— Ми зразу масі перші в області перерахували гроші з тим, щоб у нас був шкільний автобус, бо у нас два шкільних автобуси вони у дуже поганому стані, ми тільки те і робимо, що їх ремонтуємо, — Валентина Карпенко, голова Парафіївської  об’єднаної територіальної громади.

До речі, після завершення ремонтних робіт у Парафіївській загальноосвітній школі, об’єднана громада, до якої входять 7 сіл,  розпочне лагодити місцевий будинок культури, дитячі садки  у Парафіївці, Южному та Іваниці. Гроші є, матеріали закуплені, тож  усі ремонтні роботи завершать до кінця цього року.

А от Іваницьку загальноосвітню школу вже встигли відремонтувати протягом літніх канікул, хвалиться голова Парафіївської об’єднаної територіальної громади.

Ще статті по темі

Back to top button