Суспільство (відео)

Для пенсіонерів, військовослужбовців і багатіїв змінили правила отримання субсидії (Відео)

Аби не допустити тотального зубожіння українських родин й оптимізувати дію програми надання субсидій населенню, Кабмін і Міністерство соціальної політики презентують зміни до порядку призначення державної допомоги за оплату комунальних послуг.

З 21 вересня вони набули чинності. Одне з важливих питань, що врегульовує Постанова – надання субсидій тим пенсіонерам, які пенсійне посвідчення отримали цього року.

— Уряд передбачив зміни: якщо пенсіонер не працює на сьогоднішній день, то для обрахунку житлової субсидії береться в дохід за минулий місяць, до місяця звернення, — Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Ще одна категорія громадян, які теж отримуватимуть субсидію трохи за новими умовами – це військовослужбовці-строковики, які у 2015 році, власне, за який і враховуються доходи, проходили службу.

— Для осіб які проходили строкову службу у 2015 році у 2016му для них дохід буде братися – половина від прожиткового мінімуму станом на 31.12.2015 року. Ця сума складала 1378 грн, половина від неї буде складать 689 грн. для осіб, які пройшли строкову службу, — Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Тим, хто вже користувався житловою субсидією, управління соціального захисту перерахує державну компенсацію автоматично, і людям вже не треба йти із заявами та деклараціями. І ту листівку-заяву, яку вам надіслали поштою, заповнювати не треба.

— Їм не треба повторно звертатися до управління в разі, якщо в них не змінилась кількість зареєстрованих осіб, якщо у них не змінилася кількість послуг, які вони отримують, і якщо не відбулося суттєвих змін у доходах за конкретним домогосподарством, — Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

А от великі статки під час оформлення субсидії в департаменті соцзахисту просять не приховувати. З травня держава надала право соціальним інспекторам перевіряти достовірність даних у декларації реальному способу життя того, хто претендує на субсидію. Звісно, що перевірятимуть лише тих, кого підозрюють у приховуванні своїх багатств. Таким відмовлятимуть у наданні субсидії.

— Я хотів би, щоб ставлення до соціального інспектора було нормальним, бо не приходять із метою порахувати ковбасу в холодильнику. Зрозуміло, що коли заходиш у будинок і бачиш дорогий євроремонт, електронну техніку, а людина просить субсидію. Звісно, це матиме своє відображення, — Олег Русін, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Ну, і якщо говорити цифрами, то станом на сьогодні на Чернігівщині житлові субсидії отримують 216 тисяч домогосподарств із п’ятисот наявних. Нині середній розмір субсидії становиь 130 гривень, звісно, без урахування опалення. А на державну компенсацію можуть претендувати практично всі громадяни.

В управлінні соціального захисту лише вирахують відсоток, який держава покриватиме. У кожного домогосподарства він може відрізнятися.

Ще статті по темі

Back to top button