Суспільство (відео)

До дня народження видатного українця Григорія Орлика (Відео)

315 років тому, 5 листопада 1702 року, в Гетьманській столиці України в родині генерального писаря Пилипа Орлика народився первісток — син Григорій, який став великим українцем і великим французом.
Вимушені констатувати, що Григорій Орлик на сьогоднішній день мало відомий українському загалу. Так само він не відомий і на своїй другій батьківщині — у Франції, де також має бути пошанований належним чином. Та шлях пізнання і слави має початися саме з України, з гетьманського Батурина.

Ґрунтовна джерельна база, яка розкриває життя і діяльність Григорія, зберігається у приватному та державних архівах Франції.

Під науковим керівництвом Ірини Дмитришин, завідувачки кафедри українських студій у Національному інституті східних мов і культур у Парижі, дослідника Григорія Орлика, автора книги «Григорій Орлик: український козак на службі Людовіка XV», написаної на основі докторської дисертації «Українська карта у французькій закордонній політиці: Орлики та козацька нація», яку пані Ірина захистила в паризькій Сорбонні у 2005 році, з вересня 2017 року науковці заповідника працюють над цілою низкою заходів, мета яких — повернути пам’ять про Григорія Орлика Україні.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button