Суспільство (відео)

Думка психолога: Емоційно вразливі люди – основні жертви пропаганди (Відео)

Чому ЗМІ активно використовуються в пропаганді

Вони охоплюють велику кількість населення. Масовість створює такий ефект, що про це говорять усі. Одна справа, коли про це сказала одна людина, інша – коли про це говорять і повторюють усі. Якщо якась інформація повторюється багато разів, вона запам’ятовується краще, аніж те, що ми почули лише одного разу.

Як відбувається процес «зомбування» глядачів

Акценти роблять на емоції. Ми всі звикли, що є свідомими людьми і здатні керувати своєю свідомістю. Насправді всі подібні процеси відбуваються в підсвідомості. Людина іноді може навіть не розуміти, чому вона діє саме так. Якщо впливати на емоційну сферу – вплив значно більший.

Хто входить до «зони ризику»

Ті люди, які звикли довіряти комусь старшому, авторитетнішому, мудрому. ЗМІ виступають тут як батьки. Як ті, хто знає більше і має правдиву інформацію. Людина, яка звикла довіряти комусь, а не собі, скоріше буде охоплена пропагандою. Також люди, яких спіткало горе, біда, хвороба. Якщо нікуди спрямовувати свою увагу, якщо не займатися вихованням дітей, соціально корисною працею тощо, то знічев’я людина може підхоплювати всі ці впливи.

Як захистити себе від впливу пропаганди

Найперша рекомендація – не захоплюватися. Якщо не підхоплювати ідею, все буде добре. Коли надходить інформація зі ЗМІ і її починають активно обдумувати, обговорювати, тоді можна сказати, що зерно посіяно. Треба менше дивитись негативних програм і новин. Що більше робити на протидію, то менше шансів стати жертвою пропаганди.

Ще статті по темі

Back to top button