Суспільство (відео)

Ексклюзивні поради: як виспатися та не бути зомбі (Відео)

Прокидатися з ранку – для нас це суцільна катастрофа. Ми не чуємо, як дзеленчить будильник, нічого не розуміємо і навіть запізнюємося на роботу.

Сон – це запорука нашого здоров’я. Під час сну виробляється низка важливих гормонів, відбувається регенерація тканин, відновлюються фізичні сили. Мозок теж не байдикує: деякі його ділянки стають навіть активнішими, ніж у період неспання.

Зазвичай сон триває 6-8 годин на добу, але тривалість сну для кожної людини суто індивідуальна. Норми не існує. Різним людям потрібна різна тривалість сну.

Недосипання може призвести до нейропсихічних порушень, можуть виникати проблеми зі швидкістю реакції. А при уповільненні роботи префронтальної кори людині складно формулювати думки, можуть бути проблеми із зором. Втома мозку обертається цілим букетом негативних наслідків.

«Порушення сну є чітким показником того, що в людини щонайменше якийсь невроз, якщо є хвороба, то й є порушення сну, як мінімум це якісь тривожні сни або взагалі їх відсутність»,практичний психолог Олексієнко Володимир.

Щоб ранкові збори не перетворювалися на справжній квест і прокидатися було легко, ми розповімо, як виспатися і перестати почуватися зомбі.

Лягайте спати раніше

Можливо, вам складно вставати тому, що ви просто не висипаєтеся. Якщо це так, спробуйте лягати спати раніше. Побутові заняття, робота – все, що заважає вам лягти спати в прийнятний час, варто відкласти на наступний день, а самим – виспатися.

Забезпечте собі кращі умови для сну

Зручний матрац і подушка, темрява і тиша, оптимальна температура і вологість. Усе це забезпечить вам якісний, спокійний, повноцінний сон без складного засинання, пробуджень і болісної сонливості на ранок.

Намагайтесь відволіктись від своїх гаджетів, не дивіться перед сном кримінальні передачі та не читайте книжок із драматичним сюжетом. Інакше всю ніч ваш мозок опрацьовуватиме інформацію і не дасть вам виспатися.

Не наїдайтеся на ніч

Ваше тіло намагатиметься перетравити їжу, а це ускладнить процес засинання.

Не вживайте міцних напоїв

Спершу алкоголь може мати заколисуючу дію, але вже через кілька годин він почне працювати як стимулятор і змусить вас часто крутитися уві сні.

Прийміть теплий душ

Теплий душ зігріє ваше тіло та розслабить. Коли ви вийдете з ванни, ваш мозок вже буде розслаблений і готовий до сну.

Виставте одну ногу з-під ковдри

Цікава можливість підтримувати тепловий баланс. Нога з-під ковдри буде охолоджуватися, сприяючи підтримці температурного режиму під ковдрою, і ви швидше заснете.

Не вставайте одразу з ліжка

Потягніться – це пробудить ваш організм. Помасажуйте потилицю, скроні, брови та мочки вух. Це забезпечить приплив крові до голови. Потріть одна об одну долоні. Це поліпшить кровообіг. Почніть повільно підніматися. Сядьте на ліжку та випийте склянку води.

Заряджайте себе на позитивний підйом уже з самого вечора. Перед сном думайте тільки про хороше – і невдовзі знатимете таємницю, як швидко прокинутися.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button