Суспільство (відео)

Ексклюзивні раритети виставили на показ чернігівські музейники (Відео)

В епоху палеоліту люди малювали на скелях і кістках. Із часом, відповідно до плину суспільного життя, виникає печатка. Як здобуток сучасної цивілізації печатки зародилися в Месопотамії. Вони є свідченням суспільно-політичних, економічних і культурних змін як у давнину, так і зараз.

В історичному музеї імені В.В. Тарновського відбулась презентація унікальної монографії «Козацька Україна» (кінець XVI – XVIII століття), що розповідає про дослідження печатки доби Гетьманщини. Окрім презентації книги, робітники історичного музею надали відвідувачам унікальну можливість – на власні очі побачити документи тих часів.

«Презентована цікава колекція документів старовинних і печаток. Бо слово «печатка» має два тлумачення: це власне матриця, штемпель, де ми бачимо зображення, герб чи якийсь знак, відповідний напис, і відбиток із цієї так званої матриці або штемпеля», — кандидат історичних наук Ігор Ситий.

Серед колекції можна побачити печатки таких видатних особистостей, як Богдан Хмельницький, Василь Кочубей, київський воєвода Адам Кисель і навіть чернігівський граф Василь Дунін-Бурковський. Представлена ще цікава ексклюзивна річ – книга, в якій зібрані архівні документи козацької старшини родини Забілів.

«Перша книга цього архіву дуже добре ілюстрована, в кольоровому зображенні українські державні печатки козацьких часів, тобто ми бачимо зображення козака в карточці, що вкрите срібною фарбою, і цікавий надпис власне латиною «Сігілі України», — кандидат історичних наук Ігор Ситий.

Якщо ви цікавитесь історією козацької України, у вас є унікальна можливість побачити багато цікавих матеріалів, представлених в історичному музеї імені Тарновського.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button